دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 27-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahmaei J, Shojaei P, Abbaszadeh M, Mohammadpour M. Challenges Affecting the Implementation of Hospital Accreditation in Iran: An Interpretive Structural Modeling Approach. J Health Res Commun 2021; 6 (4) :15-27
بهمئی جمشید، شجاعی پیام، عباس زاده محمدسعید، محمدپور محمدتقی. مدل سازی ساختاری تفسیری چالش های مؤثر بر اجرای اعتباربخشی بیمارستانی در ایران. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1399; 6 (4) :15-27

دانشجوی دکتری مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
مقدمه و هدف: اعتباربخشی فرایندی است که طی آن بهصورت سامانمند و توسط یک مؤسسه خارجی، اعتبار یک سازمان بر اساس شاخصهای فرایندی، پیامدی و ساختاری سنجیده و ارزیابی میشود. هدف از این مطالعه پیبردن به چالشهای مؤثر در فرایند اجرای اعتباربخشی و رسیدن به یک مدل جامع برای بهبود و ارتقای فرایند اعتباربخشی است.
روش کار: این مطالعه در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول مطالعه، برای شناسایی چالشهای تأثیرگذار بر اجرای اعتباربخشی بیمارستانی در ایران از مرور مطالعات استفاده شد. در مرحله دوم، بهمنظور تشخیص مهمترین چالشهای مؤثر بر اجرای اعتباربخشی، از روش روایی محتوا استفاده شد. در ادامه بهمنظور بررسی روابط بین عوامل و همچنین تعیین تأثیرگذارترین و تأثیرپذیرترین متغیرها از تکنیک کمّی مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شد.
یافتهها: متغیرهای نبود زیرساختهای لازم، محدودیت منابع و سرمایه، درنظرنگرفتن بودجه مناسب برای اجرای برنامه اعتباربخشی، کمبود پرستار، کارکنان بالینی و سایر کارکنان و تناسبنداشتن بعضی از استانداردها با شرایط ملی و استانی با قدرت نفوذ 11 و وابستگی 4 بیشترین تأثیرگذاری و متغیرهای چالش در میزان استقلال، بیطرفی، قضاوتهای شخصی، اختلافسلیقه ارزیابان و ضعف ارتباط میان بیمار و تیم پزشکی با قدرت نفوذ 1 کمترین تأثیرگذاری را بر چالش‌های مؤثر بر اجرای اعتباربخشی بیمارستانی داشتند.
نتیجهگیری: اجرای مؤثرتر اعتباربخشی نیازمند یافتن عوامل اصلی و اثرگذار و برقراری ارتباط بین آنهاست تا بتوان چارچوب مشخصی را برای تعیین بهترین سیاستها بهمنظور کنترل و مدیریت آن و درنهایت جلوگیری از اتلاف منابع بخش سلامت فراهم کرد. این پژوهش شناختی جدید از چالشهای مؤثر بر اجرای اعتباربخشی ارائه داده است که موجب تشخیص اولویتهای اقدام در تصمیمگیری و سیاستگذاری میشود.