دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 48-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Etmadinezhad S, Ranjbar F. Ergonomic Evaluation in Rice Mills Workers in Sari in 2014. J Health Res Commun 2015; 1 (1) :42-48
اعتمادی نژاد سیاوش، رنجبر فاطمه. ارزیابی ارگونومیک کارگران کارخانه های شالیکوبی شهرستان ساری در سال 1393. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1394; 1 (1) :42-48

کارشناس بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف:  اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار، شایعترین نوع بیماریها و آسیبهای شغلی و علت اصلی ازکارافتادگی کارگران هستند. به طور معمول، این اختلالات سبب درگیری ستون فقرات کمری، گردنی و اندامهای فوقانی میشوند. این اختلالات در اثر مواجهه درازمدت با عوامل ایجادکننده یا بهطور ناگهانی، در اثر وارد شدن ضربه بزرگ بر بخشی از دستگاه اسکلتی- ماهیچهای ایجاد میشوند. در این مطالعه، کارگران شاغل در ‌‌شالیکوبیهای شهرستان ساری ازنظر اختلالات اسکلتی-عضلانی و نیز پوسچرکاری، ارزیابی شدند.
روش کار:  این پژوهش توصیفی، درباره کارگران شاغل ثابت در کارخانههای شالیکوبی شهرستان ساری (32 نفر) انجام شده است. از پرسشنامه Nordic برای برآورد شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و از روش Owas برای ارزیابی پوسچر استفاده شدهاست. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار Owas و 17 SPSS صورت گرفت.
یافتهها:  میانگین سنی کارگران 42/9±84/42 سال و میانگین سابقه کاری آنها 39/5± 68/12 سال است. بر اساس نتایج به دست آمده از پرسشنامه نوردیک، 74 درصد از کارگران مطالعه شده اظهار کردهاند در طی یک سال گذشته، حداقل در یکی از نواحی 9 گانه بررسی شده بدن خود دچار اختلالات اسکلتی عضلانی بودهاند. بیشترین شیوع این اختلالات به ترتیب در ناحیه کمر (50 درصد)، زانو (40 درصد) و پا و قوزک‌‌پا (28 درصد) بوده است. در این بررسی پوسچرکاری شناسایی شد. نتایج نشان دادکه 32 پوسچر در سطح اقدامات اصلاحی1، 16 پوسچر در سطح اقدامات اصلاحی 2، 26 پوسچر در سطح اقدامات اصلاحی 3 و 11پوسچر در سطح اقدامات اصلاحی 4 قرار داشتند.
نتیجهگیری:  با توجه به اینکه شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و پوسچرهای نامناسب در شالیکوبیهای شهرستان ساری بالاست؛ بنابراین، اجرای برنامههای مداخلهای ارگونومیک از قبیل آموزش کارگران و نیز بهسازی محیط کار از طریق کنترلهای مهندسی، توصیه میشود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای