دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 52-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Daneshi R, Hafezi F, Homaei R. Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy in Body Dysmorphic Disorder and Rumination in Individuals with Vitiligo. J Health Res Commun 2021; 7 (3) :42-52
دانشی روح الله، حافظی فریبا، همایی رضوان. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی در افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی). مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1400; 7 (3) :42-52

استادیار، گروه روا نشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
مقدمه و هدف: بیماری ویتیلیگو یکی از شایعترین اختلالات رنگدانهای محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی در افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) بود.
روش کار: پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) مراجعهکننده به متخصصان پوست درکلینیکهای پوست و زیبایی شهر اهواز در سال 1398 بودند. از میان آنها، 30 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. بهمنظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامههای اختلال بدشکلی بدن لیتلتون، آکسوم و پوری (2005) و نشخوار ذهنی نولن، هوکسما و مارو (1991) استفاده شد. گروه آزمایشی تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) (10 جلسه 90 دقیقهای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچگونه مداخلهای دریافت نکردند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22 تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش اختلال بدشکلی بدن (0/001>P) و نشخوار ذهنی (0/001> P) افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) اثربخش بود و این نتیجه تا مرحله پیگیری تدوام داشت.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان از درمان پذیرش و تعهد بهمنظور کاهش اختلال بدشکلی بدن و نشخوار ذهنی افراد مبتلا به بیماری پوستی ویتیلیگو (لک و پیسی) بهره برد و از این راه به کاهش تنش در آنها کمک کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پوست