دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1398 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 93-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raghibi M, Sheikh H, Shamsollahzadeh Y, Jalmbadani M. Investigating the Mediating Role of Identity Styles on Body Image Concerns and Related Factors in Adolescents Referred to Zahedan Health Centers. J Health Res Commun 2019; 5 (3) :83-93
رقیبی مهوش، شیخ هانیه، شمس اله زاده یاسر، جلمبادانی مرتضی. بررسی نقش واسطه ای سبک های هویتی بر نگرانی از تصویر بدنی و عوامل مرتبط با آن در نوجوانان مراجعه کننده به مراکز درمانی زاهدان. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1398; 5 (3) :83-93

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، ایران
مقدمه و هدف: دوران نوجوانی با تغییرات جسمانی، روانشناختی، شناخت، هیجان و روابط اجتماعی در زندگی فرد همراه میباشد. در این دوران مبحث هویت و تصویر بدن مطرح میشود که میتواند منجر به اضطراب و در نهایت اجتناب اجتماعی گردد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای سبکهای هویت در نگرانی از تصویر بدنی و فشار و اجتناب اجتماعی نوجوانان مراجعه کننده به مراکز  درمانی شهر زاهدان در سال 1397-1398 انجام شد.
روش کار: پژوهش توصیفی همبستگی حاضر (همبستگی پیشبین) در ارتباط با 128 نفر از نوجوانان مراجعهکننده به مراکز درمانی اجرا شد. نمونهگیری در این پژوهش بهصورت در دسترس صورت گرفت و ابزار گردآوری اطلاعات شامل: پرسشنامههای نگرانی از تصویر بدن، فشار و اجتناب اجتماعی و سبکهای هویت بود. تجزیه و تحلیل دادهها نیز با استفاده از نرمافزار SPSS 16 و روشهای آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و استاندارد انجام شد.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان دادند که سبکهای هویت سردرگم، هنجاری و تعهد قادر به پیشبینی و تبیین تغییرات مربوط به متغیر نگرانی تصویر بدنی میباشند (01/P<0). همچنین سبک هویت هنجاری قادر به پیشبینی و تبیین تغییرات مربوط به متغیر فشار و اجتناب اجتماعی بوده است (01/P<0). علاوهبراین، نتایج حاکی از آن بودند که متغیر نگرانی در مورد تصویر بدنی میتواند تغییرات مربوط به متغیر فشار و اجتناب اجتماعی را تبیین و پیشبینی نماید (05/P<0).
نتیجهگیری: مبحث سبکهای هویت و تصویر تن در دوران نوجوانی میتواند باعث ضعف در مهارتهای ارتباطی شود، تأثیر نامطلوبی بر سطح تعامل اجتماعی نوجوانان با دیگران بگذارد و فرصتهای اکتساب مهارتهای ذهنی، جسمی و اجتماعی را از نوجوانان بگیرد؛ از این رو میبایست از مخاطرات آن آگاه بود و در این زمینه فرهنگسازی گستردهای را بهصورت ملی و فراملی انجام داد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی