دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 15-5 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki Roveshti M, raei M, Valipour F. Investigating the Risks of Inappropriate Work Postures in Employees of Shahid Shukri Dental Hospital using ROSA and RULA Tools. J Health Res Commun 2023; 9 (3) :5-15
ملکی روشتی مهران، راعی مهدی، ولی پور فیروز. بررسی خطرهای پوسچرهای نامناسب کاری در کارکنان بیمارستان دندان پزشکی شهید شکری با ابزار ROSA و RULA. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (3) :5-15

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران
مقدمه و هدف: اختلالات اسکلتیعضلانی در حال حاضر یکی از بیماریهای شایع شغلی در نظام بهداشت و درمان است. هدف مطالعهی حاضر بررسی شیوع اختلالات اسکلتیعضلانی کارکنان بیمارستان دندانپزشکی شهید شکری با بهکارگیری روش ROSA و RULA است.

روش کار: یک مطالعهی توصیفیمقطعی در سال 1401، در بیمارستان دندانپزشکی شهید شکری انجام گرفت. حجم نمونه بهصورت سرشماری از تمامی کارکنان در نظر گرفته شد. تعداد 55 نفر از کارکنان اداری و 42 نفر از دندانپزشکان وارد مطالعه شدند. دادهها توسط دو روش ارزیابی پوسچر RULA و ROSA جمعآوری شدند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS.نسخه 26 و بهکمک آمارههای توصیفی و آزمون آماریTes t-T، آزمون دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک در سطح معناداری 0/05 درصد تجزیهوتحلیل شدند.

یافتهها: بر اساس نمرهی بهدستآمده از روش ROSA، میزان خطر ابتلا به اختلالات اسکلتیعضلانی در ناحیهی هشدار قرار دارد و بر اساس روش RULA، تمامی پوسچرهای بررسیشدهی کارکنان در سطح اولویت اقدامهای اصلاحی 2 و 3 هستند. همچنین، سابقهی کار بالا و تعداد ساعات کار زیاد در روز از عوامل مؤثر در وقوع علائم در نواحی گردن و مچ دست/ دست بودند.

نتیجهگیری: یافتههای مطالعهی حاضر نشان میدهد که وضعیت و شرایط موجود در بیمارستان دندانپزشکی شهید شکری در موقعیت مناسبی نیست و نیازمند تغییرات و بهبود شرایط و ایستگاههای کاری است. برای کاهش و پیشگیری از شیوع اختلالات اسکلتیعضلانی میتوان از طریق طراحی و اجرای برنامهای مداخلهای و آموزشی توأم با مداخلات مهندسی، به رفع نواقص پرداخت.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای