دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 65-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

karimy M, Arab Z, Hosseini Koukamari P. Factors Influencing the Choice of Delivery Method among Pregnant Women Referring to Comprehensive Health Centers Affiliated with Saveh University of Medical Sciences: Employing the Health Belief Model. J Health Res Commun 2023; 9 (2) :54-65
کریمی محمود، عرب برزو زهرا، حسینی کوکمری پریسا. عوامل مؤثر در انتخاب نوع زایمان در مادران باردار مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی ساوه؛کاربردی از مدل اعتقاد بهداشتی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (2) :54-65

استادیار آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، گروه بهداشت عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران
مقدمه و هدف: ازآنجاییکه روش سزارین در ایران بیش از استانداردِ توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است، کاهش تعداد زایمان سزارین و ترویج زایمان طبیعی در تمام سطوح نظام سلامت کشور مورد توجه سیاستگذاران سلامت کشور است. ازاینرو، شناسایی عوامل مؤثر در انتخاب نوع زایمان بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی هدف این مطالعه قرار گرفته است.

روش کار: این مطالعه مقطعی تحلیلی در بین 144 مادر باردار در مراکز جامع سلامت شهرستان ساوه در سال 1401 به انجام رسیده است. پرسشنامه طراحی شده مبتنی بر سازههای مدل اعتقاد بهداشتی (آگاهی، شدت، حساسیت، موانع، منافع، خودکارآمدی درک شده) جهت تعیین باورهای مرتبط با نوع زایمان انتخابی استفاده شد. دادههای جمع آوری شده توسط نرمافزار SPSS16 آنالیز شدند و سطح معنیداری دادهها 05/0 در نظر گرفته شد.

یافتهها: از 144 نفر شرکتکننده در مطالعه 08/52 درصد روش طبیعی و 91/47 درصد سزارین را بهعنوان روش ترجیحی زایمان خود انتخاب کردند. سازه موانع شناخته شده با میانگین 50/56 بیشترین میانگین را در گروه زایمان سزارین داشت. بر اساس رگرسیون لجستیک انجام شده هر شش سازه مدل اعتقاد بهداشتی در پیشبینی نوع زایمان انتخابی زنان تأثیر داشتند و در کل، این مدل قادر به پیشبینی 71 درصد از نوع زایمان انتخابی مادران باردار بود.

نتیجهگیری: متخصصین سلامت میتوانند با طراحی و اجرای مداخلات آموزشی با هدف بالا بردن سطح آگاهی مادران باردار و همچنین تمرکز بر سازههای روانشناختی مؤثر در رفتار، از جمله تقویت خودکارآمدی در زنان و رفع موانع مرتبط با زایمان طبیعی، زایمانهای سزارین غیرضروری را کاهش دهند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت عمومی