دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 61-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zanjanchi Neko F, Mohammadi Zeidi I, Morshedi H, Mohammadi Zeidi B. Effects of M-health Intervention on Physical Activity Status in Older Adults with Type 2 Diabetes: Using Health Action Process Approach Model. J Health Res Commun 2023; 9 (1) :48-61
زنجانچی نکو فاطمه، محمدی زیدی عیسی، مرشدی هادی، محمدی زیدی بنفشه. اثربخشی مداخله آموزشی مبتنی بر تلفن همراه بر وضعیت فعالیت جسمانی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2: کاربرد مدل رویکرد فرایند اقدام بهداشتی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (1) :48-61

دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی تعیینکننده سلامت، پژوهشکده پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
مقدمه و هدف: ارائه مداخلات شناختی رفتاری از طریق تلفن همراه با بهبود وضعیت فعالیت جسمانی، منجر به کاهش عوارض جسمانی و بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت میشود. هدف مطالعه حاضر، بررسی تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تلفن همراه بر اساس مدل فرایند رویکرد اقدام بهداشتی بر فعالیت جسمانی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شهر قزوین بود.

روش کار: مطالعه حاضر یک کارآزمایی تصادفی شاهددار بود. در این پژوهش 120 نفر از سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده در قالب دو گروه تجربی و کنترل در پژوهش شرکت کردند. مداخله آموزشی شامل 6 جلسه آموزش مجازی با هدف تغییر عوامل روانشناختی تأثیرگذار بر فعالیت جسمانی به شیوههای سخنرانی کوتاه، بحث گروهی، مشاوره فردی و ارائه پمفلت آموزشی، فایل صوتی و پیامکهای آموزشی بود. دو گروه قبل و 3 ماه بعد از مداخله آموزشی، مقیاسهای مدل فرایند رویکرد اقدام بهداشتی و پرسشنامه بینالمللی فعالیت جسمانی را تکمیل کردند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 25 تحلیل شدند. سطح معنیداری کمتر از 0/05 در نظر گرفنه شد.

یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان در مطالعه 9/23±60/7 سال بود و 64/17 درصد زن بودند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون، میانگین سازههای خطر درکشده، انتظار پیامد، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی عمل، خودکارآمدی نگهداشت، خودکارآمدی بازگشت، برنامهریزی عمل، برنامهریزی مقابله، قصد رفتاری و میزان فعالیت جسمانی در گروه تجربی بهبود یافت (0/001>P).

نتیجهگیری: ارائه مداخلات شناختی رفتاری از طریق تلفن همراه بهواسطه بهبود متغیرهای روانشناختی مرتبط با مدل فرایند رویکرد اقدام بهداشتی، منجر به افزایش سطح فعالیت جسمانی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 شد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت