دوره 1، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 60-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tirgar A, Aghalari Z, Salari F. Somatic Disorders and Ergonomic Considerations in Computer Use among the Employees of a University of Medical Sciences. J Health Res Commun 2015; 1 (3) :53-60
تیرگر آرام، آقالری زهرا، سالاری فاطمه. اختلالات جسمی و ملاحظات ارگونومیک کار با رایانه در پرسنل اداری یک دانشگاه علوم پزشکی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1394; 1 (3) :53-60

دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، ایران

مقدمه و هدف:  اختلالات اسکلتی-عضلانی و کار با رایانه دو پدیده متداول در اکثر جوامع بهشمار میآیند که هر دو نیز با روندی رو به رشد همراه هستند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی شکایت از اختلات جسمی، علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی و آگاهی پرسنل اداری دانشگاه علوم پزشکی بابل از ملاحظات ارگونومیک کار با رایانه بود.
روش کار: این مطالعه بهصورت مقطعی در میان 128 نفر از کارمندان سه دانشکده پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سال 1391 انجام شد. جمعآوری نمونهها به روش آسان و گردآوری اطلاعات به کمک چکلیست محققساخته شامل 5 سؤال باز و 13 سؤال بسته انجام پذیرفت. جهت پردازش دادهها از شاخصهای آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافتهها: میانگین سنی کارکنان 78/7 ±16/38 سال، 5/55 درصد مؤنث و 3/63 درصد دارای تحصیلاتی در حد کارشناسی بودند. بیش از 70 درصد از نمونهها روزانه بیش از دو ساعت از رایانه استفاده میکردند. 72 درصد از کارکنان، ناراحتی یا شکایتهایی در سیستم اسکلتی-عضلانی را گزارش نمودند و کمتر از 10 درصد آنان از اصول ارگونومیک کار با کامپیوتر مطلع بودند. آزمون آماری مجذور کای از وجود ارتباط معنیدار بین مدت استفاده از رایانه و ابراز شکایت از اختلالات اسکلتی-عضلانی حکایت داشت (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، بیش از 70 درصد از کارکنان اداری، از علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی اظهار شکایت نمودند. اکثر آنها از ملاحظات ارگونومیک کار با رایانه بیاطلاع بوده و مایل به کسب آموزشهایی در رابطه با موارد فوق بودند؛ بنابراین اجرای برنامههای مداخلهای مانند اصلاح شرایط پست کار به همراه آموزش اصول ارگونومی به منظور پیشگیری از اختلالات اسکلتی-عضلانی توصیه میشود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای