دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 121-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahadinezhad B, Khosravizadeh O, Rafiei S, Habibi N, Mohtashamzadeh B, Maleki A. Investigating the Relationship of Socio-economic Index and Resource Availability Index with the Inequality of Daly in the Provinces of Iran. J Health Res Commun 2023; 9 (2) :115-121
احدی نژاد بهمن، خسروی زاده امید، رفیعی سیما، حبیبی نسترن، محتشم زاده بهاره، ملکی آیسا. بررسی ارتباط بین شاخص اقتصادی اجتماعی و شاخص فراهمی منابع و نابرابری سال های از دست رفته به خاطر ناتوانی و مرگ زودرس در استان های ایران. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (2) :115-121

کمیته ی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
مقدمه و هدف: برای اثربخشترشدن برنامهها و مداخلات اجتماعی کنترلکنندهی بار بیماریها، نیاز است که سیاستگذاران شواهد معتبری دربارهی نقش تعیینکنندههای اقتصادیاجتماعی داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی رابطهی شاخص اقتصادیاجتماعی و شاخص فراهمی منابع با بار بیماریها در بین استانهای کشور در سال 2019 انجام شده است.

روش کار: این پژوهش بهصورت توصیفیتحلیلی و با استفاده از دادههای استانی سال 2019 انجام شد. دادههای استانی مورد نیاز از گزارش سالنامهی آماری و گزارش هزینهی درآمد خانوار مرکز آمار و دادههای مربوط به سالهای تعدیلشده با ناتوانی و مرگ زودرس (دالی) از تخمینهای بار بیماری سال 2019 استخراج شدند. نابرابری دالی از طریق تخمین شاخص تمرکز و استخراج منحنی تمرکز در فاصلهی اطمینان 95 درصد بررسی شد. تحلیلهای انجامشده در محیط نرمافزار استتا 15 انجام شدند.

یافتهها: در سال 2019 میانگین دالی سرانه 98/3 ± 33/18 بوده است. میانگین شاخص اقتصادیاجتماعی و شاخص فراهمی منابع برای 31 استان بهترتیب 21/0 ± 37/0 و 20/0 ± 64/0، به دست آمدند. با درنظرگرفتن تفاوت در منابع موجود (کووریت)، بین چارکهای اقتصادیاجتماعی، تفاوت معنادار آماری از نظر توزیع دالی سرانه وجود داشت (01/0>P)، بهطوری که اندازهی اثر تعلق به چارک اقتصادیاجتماعی 758/0 به دست آمد (01/0>P)؛ اما اندازهی اثر تفاوت در فراهمی منابع از نظر آماری معنادار نبود.

نتیجهگیری: سیاستگذاران سلامت در سطح ملی و استانی باید سعی کنند از طریق ترویج برنامههای تشویق سبک سالم زندگی، توسعهی دسترسی همگانی به خدمات غربالگری زودرس و هدفگیری پیشگیری از علل مرگومیر نابرابری را کاهش دهند.