دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghan S, Dadban Shahamat Y, Ziarati F. Effect of Operating Parameters on the Active Chlorine Production in Bipolar Electrochlorination Cell with Titanium and Platinum/Titanium Anode Electrodes using Box-Behnken Method. J Health Res Commun 2022; 8 (1) :1-15
دهقان سمانه، دادبان شهامت یوسف، زیارتی فریبا. بررسی تأثیر پارامترهای بهره برداری بر فرایند تولید کلر فعال در سلول الکتروکلریناسیون با چینش دو قطبی الکترودهای تیتانیوم و پلاتین/تیتانیوم به روش طراحی باکس بنکن. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1401; 8 (1) :1-15

دانشیار، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
مقدمه و هدف: امروزه استفاده از کلر و ترکیبات آن از نظر سهولت کاربری، انعطافپذیری و هزینه کم محبوبیت زیادی در فرایند گندزدایی آب و پساب دارد. هدف از این تحقیق تولید بهینه کلر به روش الکتروکلریناسیون با استفاده از الکترودهای تیتانیوم و پلاتین/تیتانیوم است.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی است که در یک سلول الکتروکلریناسیون با جریان منقطع انجام شد. طراحی آزمایش به روش باکس بنکن با حجم نمونه 34 آزمایش انجام شد. فاکتور بهرهبرداری شامل دانسیته جریان (60-10 آمپر بر دسیمتر مربع)، غلظت کلرید سدیم (250-50 گرم بر لیتر)، زمان واکنش (120-5 دقیقه) و دو نوع جنس الکترود آند تیتانیوم و پلاتین/تیتانیوم و کاتد استیل 316 بر راندمان تولید کلر فعال تولیدی بررسی و مقایسه شد.
یافتهها: نتایج نشان داد تأثیر هر چهار پارامتر بهرهبرداری بر فرایند تولید کلر فعال مؤثر و معنیدار بود و بیشترین تأثیر آنها به ترتیب شامل زمان الکترولیز، دانسیته جریان، غلظت کلرید سدیم و نوع الکترود آند است. شرایط بهینه بهرهبرداری ارائهشده در مدل برای تولید کلر شامل زمان الکترولیز 120 دقیقه، دانسیته جریان 60 آمپر بر دسیمتر مربع، غلظت کلرید سدیم 187 گرم بر لیتر و نوع الکترود آند پلاتین/تیتانیوم و الکترود کاتد استیل 316 است که مقدار کلر 65/95 گرم بر لیتر بهدست آمد.
نتیجهگیری: این روش میتواند بهعنوان روشی مؤثر برای تولید کلر بهمنظور گندزدایی آب و پساب در تصفیهخانهها استفاده شود و در صورت جایگزینی با سیستم‌‌های کلرزنی گازی، مشکلات ایمنی کپسولهای گاز کلر نیز مرتفع میشود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست