دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 88-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Maleki roveshti M, Naghavi Konjin Z, Yazdani Charati J, Etemadinezhad S. An Overview of Traditional Approaches towards Workplace Safety in High-Risk Industries. J Health Res Commun 2021; 7 (3) :78-88
ملکی روشتی مهران، نقوی کنجین زهرا، یزدانی چراتی جمشید، اعتمادی نژاد سیاوش. مروری بر نگرش سنتی نسبت به ایمنی محیط کار در صنایع پرخطر. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1400; 7 (3) :78-88

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: نگرش سنتی نسبت به ایمنی محیطهای کاری و روشهای متداول ارزیابی ریسک در صنایع پرخطر با پیچیدگی فنی- اجتماعی و آسیبپذیری زیاد کارآمد و اثرگذار نیست؛ چراکه باعث تحمیل هزینه و خسارات در سیستم میشود. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی نقاط قوت و ضعف نگرش ایمنی سنتی در محیطهای کاری صنایع پرخطر میپردازد.
روش کار: در مطالعه حاضر، مقالات و مجلات پایگاههای اینترنتی معتبر خارجی شامل PubMed, Web of Sciences, Scopus, Google Scholar و پایگاههای اینترنتی فارسی شامل SID, Civilica, Magiran تا سال 2020 بررسی شد. کلیدواژههای استفادهشده برای این جستوجو عبارت بودند از: اصطلاح Tradition و کلمات کلیدی Safety, Workplace, Risk, Industry و Accident. در مجموع 53 مقاله استخراج شد که پس از غربالگری آنها از نظر محتوایی و موضوعی و حذف مقالات غیرمرتبط، متن کامل 28 مقاله مرتبط دریافت و جزئیتر بررسی شد.
یافتهها: در نگرش سنتی به ایمنی محیط کار موضوعاتی چون خطای انسانی و اعمال ناایمن، نقص و خرابی اجزای یک سیستم و آموزش ناکافی به کارکنان بهعنوان علل ریشهای حوادث شناخته میشدند، اما امروزه در بسیاری از مطالعات تأکید شده است که علل بروز حوادث بهخصوص در صنایع پرخطر را باید در عوامل تکنولوژیکی، سازمانی، انسانی (تغییرپذیری وظایف روزمره) و ترکیب مجموعهای از رخدادهای نوظهور کاوش کرد.
نتیجهگیری: ضعف در کشف ریسکهای پنهان یا نوظهور، اثربخشی ناکافی در رسیدگی به پیچیدگیهای فنی فرایندهای کاری، عدم درک تعاملات غیرخطی و قطعیبودن علل بروز حادثه از محدودیتهای نگرش سنتی به ایمنی محیطهای کاری در صنایع پرخطر است.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای