دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی (بازیابی اطلاعات و دانش)، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
چکیده: (3139 مشاهده)
مقدمه و هدف: با توجه به شیوع گسترده کووید-19، تلاش بیسابقهای در جهت یافتن راههای درمانی مؤثر صورت گرفته و مطالعات کارآزمایی بالینی در این خصوص افزایش یافته است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگیهای کلیدی مطالعات کارآزمایی بالینی کووید-19 ایران انجام شد.
روش کار: این پژوهش کاربردی از نوع مقطعی- توصیفی میباشد. جامعه این پژوهش، دادههای مربوط به کارآزماییهای بالینی کووید-19 ایران بود که در فوریه 2020 از پایگاه ثبت کارآزمایی بالینی ایران (IRCT: Iranian Registry of Clinical Trials) استخراج گردید. این دادهها در نرمافزار Excelوارد شدند. به منظور توصیف ویژگیهای کلیدی کارآزماییهای استخراج شده، از روشهای آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد استفاده گردید.
یافتهها: تا زمان گردآوری دادهها، 491 کارآزمایی بالینی مرتبط با کووید-19 در IRCT به ثبت رسیده بود که 91/65 درصد توسط سازمانهای دولتی حمایت شده بودند. بررسی دادهها حاکی از آن هستند که 83/09 درصد از کارآزماییهای بالینی از تخصیص تصادفی استفاده کردهاند و شیوه تخصیص 86/67 درصد موازی بوده است. همچنین در 69/65 درصد از کارآزماییهای بالینی از دارونما استفاده شده و در 50/1 درصد از آنها کورسازی صورت نگرفته است. بر مبنای یافتهها، 81/67 درصد از کارآزماییها با هدف درمان انجام شده و 70/47 درصد از مداخله کارآزماییهای بالینی، درمان دارویی بوده است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه، خلاصهای از وضعیت و ویژگیهای کارآزماییهای بالینی کووید-19 ثبت شده در IRCT را نشان داد. با توجه به اینکه حامی مالی اکثر این مطالعات بخش دولتی است، پیشنهاد میگردد از منابع مالی شرکتهای داروسازی بخش خصوصی با نظارت و تأیید سازمان غذا و دارو در جهت مشارکت و حمایت از کارآزماییهای بالینی استفاده شود.