دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 39-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dashti M, Hokmabadi R. Effect of Drivers' Traffic Behavior on the Occurrence of Accidents in Azarshahr in 2019. J Health Res Commun 2021; 6 (4) :28-39
دشتی محمد، حکم آبادی رجبعلی. بررسی عوامل رفتار ترافیکی رانندگان در بروز تصادفات در شهرستان آذرشهر در سال 1398. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1399; 6 (4) :28-39

عضو هیئت علمی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
مقدمه و هدف: حوادث ترافیکی و تلفات ناشی از آن یکی از چالشهای کنونی جوامع انسانی است که سلامت انسانها را به خطر انداخته و هزینههای اقتصادی بیشماری بر اقتصاد کشورها تحمیل کرده است. شناسایی علل و عوامل روانی مؤثر در بروز یا شدت وقوع حوادث ترافیکی بسیار مهم است؛ بنابراین، هدف این مطالعه بررسی عوامل رفتار ترافیکی در بروز تصادفات در رانندگان شهرستان آذرشهر در سال 1398 بود.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که روی 260 نفر از رانندگان شهرستان آذرشهر انجام شد. روش نمونهگیری بهصورت تصادفی ساده بود. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد رفتار رانندگی DBQ استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 18و آمار توصیفی و آزمون پیرسون بررسی و تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن شرکتکنندگان 9/59±35/32 سال، سابقه رانندگی 7/98±10/94 سال و مدتزمان رانندگی روزانه 2/69±3/19 ساعت بود. نتایج مطالعه نشان داد لغزشها بیشترین سهم را در بروز تصادفات در رفتار رانندگان داشته است، بهطوریکه میانگین نمره لغزشها، تخلفات عمدی، اشتباهات و تخلفات غیرعمدی به ترتیب 1/42، 1/18، 1/03 و 1/07 بهدست آمد. تعداد تصادفات با جنس، سن، میزان تحصیلات، نوع خودرو، مدتزمان رانندگی و محل سکونت ارتباط معناداری داشت (0/05 P<).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد ﻋﻮاﻣلی ازجمله ﺟﻨﺴﯿﺖ، سن، ﺗﺤﺼﯿﻼت و مدتزمان رانندگی در ﺑﺮوز ﺗﺼﺎدﻓﺎت راﻧﻨﺪﮔﯽ ﺷﻬﺮستان آذرشهر نقش بسزایی دارند؛ بنابراین، برگزاری برنامههای آﻣﻮزﺷﯽ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺗﻐﯿﯿﺮ رﻓﺘﺎر و ﻧﮕﺮش رانندگان ﺿﺮوری ﺑﻪ ﻧﻈﺮ میرسد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای