دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 97-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashempour Y, Mortezazadeh F. Investigation of the Mechanism and Possibility of Transmission of Coronaviruses through Ventilation and Wastewater Plumbing Systems in Hospitals: A Narrative Review. J Health Res Commun 2021; 6 (4) :86-97
هاشم پور یلدا، مرتضی زاده فاطمه. بررسی مکانیسم و امکان انتقال کروناویروس ها از طریق سیستم های تهویه و شبکه فاضلاب بیمارستان ها: مرور روایتی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1399; 6 (4) :86-97

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: سیستم لولهکشی فاضلاب بیمارستان و سیستمهای تهویه میتواند مسیرهای احتمالی انتقال عوامل عفونی ازجمله کروناویروسها باشد. هدف این مطالعه مرور مطالعات انجامشده بهمنظور تعیین مکانیسم و امکان انتقال کروناویروسها از طریق سیستمهای تهویه و لولهکشی شبکه فاضلاب در بیمارستانهاست.
روش کار: در این مطالعه مروری تمام مقالات چاپشده از سال 2000 تا سپتامبر 2020 به زبان انگلیسی در زمینه امکان انتقال کروناویروسها ازجمله SARS-CoV-2 از طریق سیستمهای تهویه و لولهکشی شبکه فاضلاب در بیمارستانها بررسی شدند. این مقالات از طریق جستوجو در پایگاههای اطلاعاتی Google Scholar، Science Direct و PubMed با استفاده از کلیدواژههایی نظیر Coronavirus، SARS-CoV-2، COVID-19، Ventilation systems، Wastewater Plumbing systems بهدست آمدند.
یافتهها: کروناویروسها ممکن است از طریق چندین منبع مانند شستن دست، خلط، استفراغ و مدفوع به فاضلاب وارد شوند. در صورت عدم نگهداری مناسب و بدون نظارت مداوم، بررسی، اجرا و بهروزرسانی استانداردها و شیوههای ساختمان، سیستممهای لولهکشی نامناسب و فاضلاب میتوانند به گسترش سارس و برخی بیماریهای عفونی دیگر ادامه دهند. علاوهبراین، عواملی چون تهویه ضعیف و گردش مجدد هوا امکان گسترش ویروسها را به داخل ساختمان افزایش میدهند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد سیستم لولهکشی روش رایج انتقال ویروسها نیست و شایعترین راه انتقال، قطرات تنفسی است؛ بنابراین، حفظ فاصله اجتماعی و رعایت بهداشت فردی از مؤثرترین راههای جلوگیری از انتقال کروناویروسهاست.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست