دانشیار، گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده: (2351 مشاهده)
مقدمه و هدف : یکی از سمی ترین مایکوتوکسین ها، اکراتوکسین A می باشد.. هدف از این مطالعه اندازهگیری اکراتوکسین A در برخی از فرآورده های میوه ای و تخمین ریسک سرطانزایی برای مصرف کننده می باشد.
روش کار در این تحقیق تعداد102نمونه فرآورده میوهای شامل لواشک هلو، لواشک زردآلو، برگه زردآلو، قیسی، آلو خشک و آلو بخارا از سطح شهر همدان نمونهبردای شد و مقدار ارکراتوکسین A آنها باروش الایزا تعیین و ریسک خطر سرطانزایی آنها محاسبه شد. حد تشخیص کیت الایزا براساس دستورالعمل شرکت سازنده 5/0 میکروگرم بر کیلوگرم لحاظ شد.
یافتهها: محدوده اکراتوکسین A در نمونهها 7/22- 3/92 میکروگرم بر کیلوگرم بود. از 102 نمونه فرآورده میوهای بررسی شده 31 نمونه (30/39 درصد) آلوده به اکراتوکسین A بودند که در 4 نمونه سطح آلودگی بیش از حد استاندارد ایران (10 میکروگرم بر کیلوگرم) بود. بین میانگین سطح آلودگی نمونهها تفاوت معنیداری وجود داشت (0/05 > P). در تمامی نمونهها، میانگین اکراتوکسین A بطور معنیداری کمتر از حد استاندارد ایران بود (0/05 > P). بسته به نوع فرآورده میوهای بررسی شده، مقدار دریافت تخمینی روزانه اکراتوکسین A در کودکان و بزرگسان به ترتیب در محدوه 4-10 × 4/35 - 5-10 × 3/36 و 4-10 × 6/09 -5-10 × 4/70 میکروگرم بر کیلوگرم وزن بدن در روز قرار داشت. با توجه به غلظت اکراتوکسین و میزان مصرف سرانه فرآوردههای میوهای، میزان خطری سرطانزایی این ماده از طیق محصولات بررسی شده برای مصرف کننده ناچیز می باشد.
نتیجهگیری: در کل، میانگین اکراتوکسین A در فرآوردهای میوهای بطور معنی دار کمتر از استاندارد ایران بود (0/05> P). همچنین براساس تخمین ریسک سرطانزایی، می توان گفت دریافت اکراتوکسین A از طریق مصرف فرآوردههای میوهای خطری از نظر سرطانزایی برای مصرف کننده ایجاد نمی کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
سم شناسی