دوره 6، شماره 1 - ( بهار 1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharififard M, Jahanifard E, Alizadeh I, Malehi A. Investigation of species composition and prevalence rate of cockroaches in residential buildings of Ahvaz city in 2016-2017. J Health Res Commun 2020; 6 (1) :1-13
شریفی فرد منا، جهانی فرد الهام، علیزاده اسماعیل، ساکی مالحی امل. بررسی ترکیب گونه ای و نرخ شیوع سوسری ها در اماکن مسکونی شهر اهواز در سال 96-1395. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1399; 6 (1) :1-13

دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
مقدمه و هدف: سوسری ها به دلیل انتقال عوامل بیماری زای انسانی و ایجاد واکنش های آلرژیک از مهمترین مشکلات بهداشتی محسوب می شوند. هدف از این مطالعه بررسی ترکیب گونه ای سوسری­ها، نرخ شیوع و تعیین مناطق آلوده در شهر اهواز در سال 96-1395 می باشد.
روش کار: این مطالعه مقطعی در520 منزل مسکونی در شهر اهواز طی یک دوره 6 ماهه از اوایل بهمن ماه 1395 لغایت پایان تیرماه 1396 انجام گرفت. ابزار نمونه برداری، پرسشنامه و تله چسبان بود. سوسری­های در آزمایشگاه حشره شناسی پزشکی شناسایی شدند.
یافته ها:  بطور کلی 4 جنس و 5 گونه شامل سوسری آلمانی (Blatella germanica)، نوار قهوه ای (Supella longipalpa)، آمریکایی (Periplaneta americana)، ترکستانی (Blatta lateralis) و شرقی(Blatta orientalis)  جمع آوری گردید. بیشترین آلودگی مربوط به سوسری آلمانی (25/8%)، آمریکایی (11%)، نوار قهوه ای (5/6%)، ترکستانی (3/3%) و شرقی (2/7%) بود. نرخ شیوع آلودگی سوسری 48/5% محاسبه شد. از کل خانه های آلوده، 38/1 % آپارتمان و 61/9 % ویلایی بودند. ازتعداد کل منازل آلوده به ترتیب 22/2، 66/7 و 11/1 درصد دارای آلودگی شدید، متوسط و کم با فراوانی به ترتیب 37/5، 10/3 و 3/4 بالغ / منزل بوده اند. بیشترین آلودگی در آشپزخانه ها (30/76%) مشاهده گردید. مناطق چنیبه و باهنر با 78% و 66% دارای بیشترین آلودگی بودند. از مناطق پلیس، نفت و فولاد آلودگی ثبت نگردید.
نتیجه گیری: با تعیین مناطق آلوده و شدت آلودگی، می­توان در جهت افزایش دانش و آگاهی ساکنین آن مناطق در خصوص اهمیت پزشکی، بیولوژی، پیشگیری و کنترل سوسری­ها اقدام نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی