دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 56-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadian M, Babanezhad E, Yazdani charati J, Esfandiari Y, Ramzani S. Concentration Evaluation and Health Risk Assessment of Welders' Exposure to Total Fumes and Manganese during Welding at Metal Industry. J Health Res Commun 2020; 5 (4) :45-56
محمدیان محمود، بابانژاد اسماعیل، یزدانی چراتی جمشید، اسفندیاری یحیی، رمضانی سلاله. ارزیابی غلظت و ریسک بهداشتی مواجهه با فیوم کل و منگنز در فرایند جوشکاری یک صنعت فلزی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1398; 5 (4) :45-56

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: ارزیابی خطر مواد سمی و شیمیایی، مهندسین بهداشت حرفهای را قادر میسازد تا تصمیمهای مناسبی را در ارتباط با برنامهریزی اقدامات کنترلی در محیط کار اتخاذ نمایند. مواجهه با فیوم کل و منگنز در فرایندهای جوشکاری، اثرات عصبی زیانآوری را برای سـلامت جوشـکاران به همراه دارد. در این ارتباط، پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی غلظت و تعیین ریسک مواجهه جوشکاران با فیوم کل و منگنز در یک صنعت فلزی در سال 1398 انجام شد.
روش کار: در مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر، نمونهبرداری از فیومهای جوشکاری در منطقه تنفسی 35 نفر از جوشکاران توسط فیلتر و سیکلون انجام شد و با بهرهگیری از روش وزنی، غلظت فیومها تعیین گردید. نمونهها براساس روش NIOSH 7301 با استفاده از دستگاه ICP-OES (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry) برای تعیین غلظت منگنز موجود در فیوم تجزیه شدند. خطر مواجهه بهداشتی کارگران مواجههیافته با فیوم جوشکاری نیز با استفاده از روش توصیهشده توسط انجمن ایمنی و بهداشت سنگاپور بررسی گردید. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با کاربرد نرمافزار MINITAB 17 در سطح معناداری 0/05 انجام شد.
یافتهها: میانگین غلظت فیوم کل و منگنز تولیدی در فرایند جوشکاری قوس الکتریکی با الکترود پوششدار (SMAW) (Shielded metal arc welding) بهترتیب معادل 1/67±9/56 و 0/08±0/45 میلیگرم بر متر مکعب ارزیابی شد که این مقدار برای فیوم کل و منگنز بهترتیب حدود 2 و 22 برابر حد مجاز توصیهشده توسط انجمن متخصصان بهداشت صنعتی آمریکا میباشد. نتایج ارزیابی خطر نشان دادند که میانگین سطح خطر مواجهه با فیوم کل و فیوم منگنز برای جوشکاران بهترتیب در رتبه متوسط و زیاد قرار دارد.
نتیجهگیری: با توجه به گستردگی سطح خطر مواجهه با منگنز موجود در فیومهای جوشکاری برای جوشکارن این صنعت فلزی، انجام اقدامات پیشگیرانه نظیر روشهای کنترل مهندسی و مدیریتی جهت کاهش مواجهه توصیه میگردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای