دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 44-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghighi M, Ilali E, Yazdani J, Taraghi Z. Relationship between Cognitive Status and Medication Adherence among Elderly Patients with Hypertension. J Health Res Commun 2020; 5 (4) :33-44
حقیقی مریم، ایلالی احترام سادات، یزدانی جمشید، ترقی زهره. رابطه بین وضعیت شناخت و تبعیت دارویی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1398; 5 (4) :33-44

مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده اعتیاد، گروه پرستاری سالمندی، دانشکده پرستاری- مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: عدم تبعیت دارویی میتواند پیامدهای ناگواری از جمله افزایش میزان بستریشدن و هزینههای مراقبت بهداشتی را به دنبال داشته باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط وضعیت شناختی با تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون طراحی شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی 180 سالمند مبتلا به پرفشاری خون از بیمارستان "امام رضا (ع)" آمل با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. اختلال شناخت و تبعیت دارویی بهترتیب با استفاده از آزمون وضعیت شناخت (COST: Cognitive State Test) و Morisky بررسی گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 16 و آزمونهای t مستقل، کای دو و رگرسیون لجستیک انجام شد.
یافتهها: از میان 180 سالمند مورد بررسی، 66/1 درصد (119 نفر) زن بودند. میانگین سنی شرکتکنندگان 7/63±72/87 سال، میانگین تبعیت دارویی 2/29±5/21 و میانگین نمره شناخت 3/21±26/03 محاسبه گردید. تبعیت دارویی رابطه آماری معناداری با نمره کل شناخت نداشت (0/322P= ). تبعیت در افرادی که اضطراب نداشتند نسبت به افرادی که دارای اضطراب بودند، دو برابر بیشتر بود (0/51 =odds، 0/008= P، 0/67-=β). نتایج نشان دادند که با افزایش یک واحد روانی گفتار، تبعیت دارویی 12 برابر افزایش یافته و با افزایش یک واحد تفکر انتزاعی و قضاوت، تبعیت دارویی هشت برابر افزایش پیدا میکند.
نتیجهگیری: زیرحیطههای شناخت از جمله زیرحیطههای روانی گفتار و تفکر انتزاعی و قضاوت، رابطه معناداری با تبعیت دارویی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون داشتند. در این راستا، بررسی وضعیت شناخت سالمندان مبتلا به پرفشاری خون و طراحی مداخلات مناسب توصیه میگردد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سالمندان