دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 66-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Varmira K, Moradi S, Khodarahmi R. Lipidomics: From Establishment to Applications in Health Studies. J Health Res Commun 2015; 1 (1) :56-66
ورمیرا کامبیز، مرادی سمانه، خدارحمی رضا. لیپیدومیکس: از ابزارهای موردنیاز تا کاربرد در مطالعات سلامت. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1394; 1 (1) :56-66

استادیار داروسازی هستهای، مرکز تحقیقات روغنها و چربیها، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
اومیکس، به بخشی از علوم زیستی اطلاق می‌شود که اطلاعات را بصورت سیستماتیک و در سطح وسیع مورد مطالعه قرار می‌دهد. در این میان، هر چند که از ابتدا بیشترین تمرکز متوجه ژنومیکس و پروتئومیکس بوده، اما همراه با پیشرفت‌‌ در تجهیزات آزمایشگاهی، قابلیت‌های بالقوه زیرشاخه‌های دیگری همچون لیپیدومیکس روز به روز بیشتر شناخته شده است. مطالعات لیپیدومیکس تا حدود زیادی توانسته است نگاه محدود گذشته به لیپیدها، به عنوان اجزاء ساختار سلولی و منبع انرژی را توسعه دهد. به عنوان مثال، تا کنون گزارش‌های متعددی از نتایج مطالعات لیپیدومیکس، نقش لیپیدها به عنوان پیام‌رسان‌های سلولی، عوامل آنتی‌ژنیک، عوامل هماهنگ کننده سلولی را تایید کرده‌اند. بینش جدید نسبت به کارکرد لیپیدها و قابلیت‌های بالقوه لیپیدومیکس، استفاده از این مطالعات به منظور هم‌افزایی اطلاعاتی نسبت به ژنومیکس و پروتئومیکس و همچنین توسعه‌های دارویی- پزشکی به دنبال داشته است. با توجه به توسعه اندک این حوزه علمی در ایران، سعی شده است که در این مقاله به معرفی ابزارهای مورد نیاز و قابلیت‌های این علم پرداخته شود.
نوع مطالعه: مروری |