مقدمه و هدف: نبات یکی از محصولات قندی پرمصرف در کشور ایران به شمار می رود. افزودن مواد شیمیایی به مواد غذایی درصورتی که نظارت و مدیریت کافی وجود نداشته باشد، می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی انسان و محیط زیست باشد. در این مطالعه، مقادیر باقیمانده ی بلانکیت در نبات تولیدی کارگا ه های نبا ت سازی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی با هدف تعیین میزان غلظت بلانکیت در نبات تولیدشده ی کارگا ههای شهر همدان در سال 1394 - 1393 می باشد. نمونه برداری به مدت 4 ماه در 20 کارگاه نبات سازی انجام شد. غلظت بلانکیت در آبنبات ها مطابق با روش مؤسسه ملی استاندارد ایران تعیین شد. داد ه ها با استفاده از نر م افزارهای SPSS 16 و Excel 2013 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی کارگاه های مورد مطالعه از بلانکیت به عنوان یک افزودنی در فراوری تولید نبات استفاده شده است و بالاترین و کمترین مقدار بلانکیت به ترتیب 85 / 23 و 2/ 3 میلی گرم بر کیلوگرم بود. همچنین، نتایج نشان داد که در 5/ 37 درصد از کل نمونه های اخذشده، غلظت بلانکیت بیش از مقدار استاندارد بود. میانگین غلظت بلانکیت در نبات تولیدی در ماه های مختلف اسفند، فروردین، اردیبهشت و خرداد به ترتیب: 84 / 5± 7/ 9، 7/ 3± 49 / 9، 76 / 3± 9 و 99 / 2± 1/ 7 میلی گرم بر کیلوگرم بود که از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این بررسی حاکی از بالابودن غلظت بلانکیت در نبات تولیدشده در اکثر کارگا ههای تولیدکننده بود که به نظر می رسد، دلیل عمده آن بکارگیری خاک قند و ضایعات نبات در تهیه این محصول است که در این زمینه نظارت بیشتر و آموزش به متصدیان این کارگاه ها مورد نیاز می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |