مقدمه و هدف: صنایع بهدلیل خطوط مختلف تولیدی و تنوع محصولات، فاضلاب تولیدی با کمیت و کیفیت متغیری دارند که کسب استانداردهای پساب خروجی، مدیریت زیستمحیطی مناسبی میطلبد. این تحقیق وضعیت مدیریت فاضلاب تولیدی صنایع شهرستان ساوجبلاغ البرز را، از نظر زیستمحیطی در سال 1392 بررسی نموده است.
روش کار: مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی میباشد که از سه روش بازدید میدانی، بررسی پرسشنامهای و دادههای کنترلی/پایش در واحدهای صنعتی با بیش از 50 نفر کارگر (در مجموع 108 واحد) استفاده شد. در این تحقیق پرسشنامه سازمان حفاظت محیط زیست ایران مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه شامل: سؤالاتی در خصوص کمیت، کیفیت و مدیریت فاضلابهای تولیدی صنعتی بود. نحوه مدیریت فاضلاب صنایع از نظر زیستمحیطی، براساس چهار شاخص تولید فاضلاب، سرانه تولید، سرانه BOD و سرانه COD از یک تا شش رتبهبندی شدند. در هر شاخص، امتیاز بالاتر برای مدیریت مناسبتر تعریف شده است.
یافتهها: میزان فاضلاب تولیدی صنایع مورد مطالعه، 1942 متر مکعب در روز برآورد شد. صنایع غذایی به تنهایی 59 درصد از کل فاضلاب صنعتی را تولید میکنند. بالاترین سرانه BOD مربوط به صنایع (کشتارگاهی) با 320 گرم در روز به ازای هر نفر کارگر و بالاترین سرانه COD مربوط به صنایع سلولزی با 561 گرم در روز به ازای هر نفر کارگر بود. 76 درصد صنایع مورد مطالعه، هیچ راهکاری برای کاهش تولید فاضلاب نداشتند. 34 درصد صنایع دارای تصفیهخانه بودند که از این میان، تنها 17 درصد صنایع استانداردهای تخلیه پساب را رعایت مینمودند. متداولترین روش دفع پسابهای تصفیهشده و تصفیهنشده، روش چاه جذبی بود.
نتیجهگیری: براساس این ارزیابی، مدیریت فاضلاب تولیدی در صنایع کانی غیرفلزی مطلوب و در صنایع کشاورزی (کشتارگاهی) نامطلوب شناخته شده وآلاینده زیستمحیطی میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |