استادیار، مرکز تحقیقات دیابت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (3715 مشاهده)
مقدمه و هدف: چندین عامل در کنترل خطر بیمار یهای عروق قلب (CVD: Cardiovascular Diseases) مؤثر هستند که در میان آ نها دستکاری رژیم غذایی بیشترین کارایی را دارد؛ اما تفاوتهای ژنتیکی موجب می شود که رژیم های غذایی تأثیرات یکسانی در افراد نداشته باشند. در حقیقت، تفاوت پاسخ متابولیکی افراد به مواد غذایی به دلیل ژنوتیپ های متفاوت به عنوان نوتریژنتیک شناخته می شود. نوتریژنتیک در مورد پیشگیری و درمان بیماریهای عروق قلب با اختصاصی سازی دریافت های غذایی براساس ژنوتیپ افراد رویکرد مناسبی را ارائه داده است.
روش کار: از این رو با جستجو در سایت Science Direct ،Pubmed و Google Scholar با استفاده از لغات کلیدی Gene ، Cardiovascular Disease ،Diet Therapy ،Nutrigenetics و Polymorphism مقالات انگلیسی مرتبط با پلی مورفیسم و بیان ژنهای درگیر در بیماریهای قلب و عروق و التهاب از سال 2000 به بعد مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: شناخت اثر متقابل ژن- ماده مغذی نیازمند ابزارهایی برای مطالعه نوتریژنومیکس، نوتریژنتیک و و یژگی های فنوتیپی می باشد. پروژه ژنوم انسان نشان داد که تغییرات کوچک در باز پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، پلی مورفیسم ( SNPS: Single-nucleotide Polymorphism ) نامیده می شود و در ژن ها اتفاق می افتد. این تغییرات در ژنوتیپ باعث تغییر عملکرد بر اثر فعال سازی ژن می شود. با افزایش مطالعات مشخص گردید که SNPS نه تنها به وضوح بر سطح تولید سایتوکین در فرد تأثیر می گذارد؛ بلکه به طور خیلی نزدیک در مرگ و میر در طیف وسیعی از بیماری ها نقش دارد. در پژوهش حاضر مهم ترین پلی مورفیسم های مرتبط با فاکتورهای خطر بیماری عروق قلب مورد بحث قرار گرفته اند.
نتیجه گیری: بنابراین از دیدگاه سلامتی، دانش در این زمینه در جهت پیشگیری و درمان بیماری های عروق قلب و توصیه های رژیمی عمومی برای هر گروه با ژنوتیپ خاص کاربرد دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تغذیه