Soltani S, Moosazadeh M, Mohammadi E. The association between dietary fat quality index and cardiovascular diseases in Tabari Cohort population: a cross-sectional study. J Health Res Commun 2025; 10 (4) :1-11
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1067-fa.html
سلطانی ساناز، موسی زاده محمود، محمدی الهه. ارتباط بین شاخص کیفیت چربی رژیم غذایی و بیماری های قلبی عروقی در جمعیت کوهورت طبری: یک مطالعه مقطعی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (4) :1-11
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1067-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده: (492 مشاهده)
مقدمه و هدف: مطالعات در زمینه بررسی ارتباط بین شاخص کیفیت چربی (Fat quality index: FQI) رژیم غذایی و خطر بیماریهای قلبی عروقی (Cardiovascular diseases: CVD) بسیار محدود می باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین FQI و خطر CVD در میان بزرگسالان شرکت کننده در مطالعه کوهورت طبری انجام گردید.
روش کار: این مطالعه بصورت مقطعی و بر روی 9408 فرد 35 تا 70 ساله شرکت کننده در مرحله اولیه مطالعه کوهورت طبری انجام شد. دریافتهای غذایی معمول شرکتکنندگان با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 118 موردی نیمه کمی معتبر، ارزیابی گردید. FQI با استفاده از معادله مربوطه برای تمامی افراد محاسبه شد و افراد بر اساس چارک های امتیاز FQI طبقهبندی شدند. آزمون رگرسیون لجستیک باینری برای بررسی ارتباط بین FQI و خطر CVD مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: میانگین (انحراف معیار) سنی افراد شرکت کننده در مطالعه90/49 (31/9) سال بود. شیوع CVD در جمعیت مورد مطالعه 6/8 درصد (807 نفر) بود. نتایج حاصل از مدل خام نشان داد که هیچ ارتباط معنی داری بین امتیاز FQI و خطر CVD وجود ندارد (نسبت شانس: 07/1؛ فاصله اطمینان 95%: 32/1-87/0). زمانیکه این آنالیز برای تعدادی از عوامل مخدوشگر تعدیل گردید نیز همچنان ارتباط بین امتیاز FQI و خطر CVD بصورت غیرمعنی دار باقی ماند (نسبت شانس: 23/1؛ فاصله اطمینان 95%: 55/1-97/0).
نتیجه گیری: ارتباط معنی داری بین امتیاز FQI و خطر CVD در جمعیت کوهورت طبری یافت نشد. انجام مطالعات بیشتر به خصوص با طراحی آینده نگر برای بررسی ارتباط میان کیفیت چربی رژیم غذایی و CVD توصیه می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
تغذیه