مقدمه و هدف: مطالعات درزمینه بررسی ارتباط بین شاخص کیفیت چربی (Fat quality index: FQI) رژیم غذایی و خطر بیماریهای قلبیعروقی (Cardiovascular diseases: CVD) بسیار محدودند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین FQI و خطر CVD در میان بزرگسالان شرکتکننده در مطالعه کوهورت طبری انجام شده است.
روش کار: این مطالعه بهصورت مقطعی و بر روی 9408 فرد 35 تا 70 ساله شرکتکننده در مرحله اوّلیه مطالعه کوهورت طبری انجام شد. دریافتهای غذایی معمول شرکتکنندگان با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 118 موردی نیمهکمّی معتبر، ارزیابی شدند. FQI با استفاده از معادله مربوط برای تمامی افراد محاسبه شد و افراد براساس چارکهای امتیاز FQI طبقهبندی شدند. آزمون رگرسیون لجستیک باینری برای بررسی ارتباط بین FQI و خطر CVD مورداستفاده قرار گرفت.
یافتهها: میانگین (انحرافمعیار) سنّی افراد شرکتکننده در مطالعه 49/90 (9/31) سال بود. شیوع CVD در جمعیت موردمطالعه 8/6 درصد (807 نفر) بود. نتایج حاصل از مدل خام نشان داد که هیچ ارتباط معنیداری بین امتیاز FQI و خطر CVD وجود ندارد (نسبت شانس: 1/07؛ فاصله اطمینان 95%: 1/32-0/87). زمانیکه این آنالیز برای تعدادی از عوامل مخدوشگر تعدیل گردید نیز همچنان ارتباط بین امتیاز FQI و خطر CVD بهصورت غیرمعنی دار باقی ماند (نسبت شانس: 1/23؛ فاصله اطمینان 95%: 1/55-0/97).
نتیجهگیری: ارتباط معنیداری بین امتیاز FQI و خطر CVD در جمعیت کوهورت طبری یافت نشد. انجام مطالعات بیشتر بهخصوص با طراحی آیندهنگر برای بررسی ارتباط میان کیفیت چربی رژیم غذایی و CVD توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |