Etemadinezhad S, Yazdani Charati J, Samaei S E, Jafarimanesh S, Ramezani S. Investigating the Effect of Low-frequency Noise on Cognitive Performance and Physiological Responses: An Experimental Study. J Health Res Commun 2024; 10 (2) :1-11
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-999-fa.html
اعتمادی نژاد سیاوش، یزدانی چراتی جمشید، سمایی سید احسان، جعفری منش صدیقه، رمضانی سلاله. بررسی تأثیر صدا با فرکانس پایین بر عملکرد شناختی و پاسخ های فیزیولوژیکی: یک مطالعه ی شبیه سازی شده. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (2) :1-11
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-999-fa.html
کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری ایران
چکیده: (627 مشاهده)
مقدمه و هدف: صدا یکی از مهمترین عوامل فیزیکی زیان آور در محیطهای کاری در کشورهای توسعهیافته و درحال توسعه محسوب میشود. این در حالی است که بـه صـدای کـم فرکـانس توجـه کمتـری شـده است و قـوانین موجـود دربارهی کنترل آن نیز رضایتبخش نیست؛ لذا مطالعه ی حاضر با هدف بررسی عملکردهای شناختی و پاسخ های فیزیولوژیکی دانشجویان قبل و بعد از مواجهه با صدای کمفرکانس انجام شد.
روش کار: این پژوهش دربارهی 40 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1401 انجام شد. صدایی با طیف فرکانسی پایین با تراز (dB A) 65 به مدت یک ساعت برای داوطلبان پخش شد. عملکرد شـناختی افراد بـا اسـتفاده از آزمون عملکرد پیوسته بررسی شد. همچنین، پاسخ فیزیولوژیک افراد شامل ضربان قلب، فشارخون و دمای عمقی بدن قبل و بعد از مواجهه با صدای کم فرکانس ثبت شد. داده ها با استفاده از آزمون فریدمن و ویلکاکسون در نرم افزار SPSS نسخه ی 25 تجزیه وتحلیل شد.
یافته ها: مواجهه با صدای کمفرکانس به طور منفی بر عملکردهای شناختی افراد تأثیرگذار بوده است؛ به گونه ای که خطای ارائه ی پاسخ، خطای حذف و زمان واکنش سیر صعودی داشته اند. این در حالی است که بر اساس آزمون ویلکاکسون، تنها بیشتر شدن زمان واکنش از نظر آماری معنادار است. همچنین، تفاوت معناداری میان شاخص های فیزیولوژیک افراد قبل و بعد از مواجهه مشاهده نشد.
نتیجه گیری: مواجهه با صدای کمفرکانس موجبات ناراحتی بیشتری را نسبت به صدای زمینه با تراز شدت یکسان فراهم میآورد و تأثیرات منفـی روی کـارایی انسان میگذارد؛ بنابراین، تأثیرات منفـی صـدای کـمفرکانس در پستهای کاری که به پردازش ذهنـی اطلاعات و توجه خـاص نیاز دارنـد، بهویژه در اتاقهای کنترل و دفاتر، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بهداشت حرفه ای