دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 73-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kolbadinejad N, Abdollahi F, Hossein Netaj A, Lotfalinezhad E, Papi S. Relationship between Body Image and Self-esteem in Andropausal Men Referring to Health Centers in Neka, Iran. J Health Res Commun 2024; 10 (1) :61-73
کلبادی نژاد نرگس، عبداللهی فاطمه، حسین نتاج ابوالفضل، لطفعلی نژاد الهام، پاپی شهاب. بررسی ارتباط بین تصویر بدنی و عزت نفس در مردان آندروپوز مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان نکا. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (1) :61-73

استادیار سالمندشناسی، گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: با افزایش سن در مردان، سطح بعضی هورمونهای مهم و ضروری در بدن بهتدریج کاهش مییابد و به بروز علائم جسمی و روانی در مردان  میانسال و سالمند منجر میشود که به آندروپوز معروف است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین تصویر بدنی و عزت نفس در مردان آندروپوز مراجعهکننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان نکا انجام شد.

روش کار: در این مطالعهی توصیفیتحلیلی، 376 مرد سالمند 60 سال و بالاتر ساکن شهرستان نکا با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای بررسی شدند. دادههای پژوهش با استفاده از فرم اطلاعات جمعیتشناختی، پرسشنامهی استاندارد خودارزیابی علائم آندروپوز مردان ایرانی (MASSQ)، پرسشنامهی عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامهی چندبعدی نگرش فرد در مورد بدن خود (MBSRQ) جمعآوری شد. از آزمون¬های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و آزمونهای پارامتری ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون خطی برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد.

یافتهها: میانگین (انحراف معیار) سنی سالمندان شرکتکننده در مطالعه، 5/5±6/66 سال با دامنهی سنی 60 تا 91 سال بود. سطح تحصیلات بیش از نیمی از سالمندان، ابتدایی بود (1/66 درصد). تقریباً نیمی از شرکتکنندگان مبتلا به بیماری مزمن بودند. میانگین (انحراف معیار) عزت نفس و تصویر بدنی سالمندان بهترتیب 44/3±78/5 و 13/18±33/176 بود. تجزیهوتحلیل داده¬ها نشان داد که متغیرهای تعداد سالهای ازدواج دارای ارتباط معنادار و معکوس و تعداد رابطهی جنسی در ماه دارای ارتباط معنادار و مستقیم با نمرهی عزت نفس هستند. همچنین، نتایج متغیرهای سن همسر و تعداد فرزند دارای ارتباط معنادار و معکوس با نمرهی تصویر بدنی هستند. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که متغیرهای شغل، شغل همسر، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، وضعیت زندگی، شاخص تودهی بدنی، فعالیت بدنی، بیماری زمینهای، بیماری جسمی، تعداد رابطه در ماه، تعداد سالهای ازدواج و نمرهی تصویر بدنی دارای ارتباط معنادار هستند. بین نمرات عزت نفس و تصویر بدنی رابطهی معناداری وجود نداشت.

نتیجهگیری: درک معنای تصور بدنی، عوامل مؤثر بر آن و چگونگی ارتباط این عوامل با عزت نفس در میان سالمندان باعث می¬شود که این افراد تصور بدنی مثبتی از خود داشته باشند که در نهایت، به بهبود وضعیت روانی و اجتماعی و کیفیت زندگی در سالمندان منجر می¬شود.
واژه‌های کلیدی: سالمندی، آندروپوز، تصویربدنی، عزت نفس
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سالمندان