دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 108-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Imanian S, Mostafaloo R, Fanaei F, Sahragard S. Investigation of Type and Frequency of Microplastics in Municipal Solid Waste Landfills Soil: A Systematic Review. J Health Res Commun 2024; 10 (1) :95-108
ایمانیان صنوبر، مصطفی لو رقیه، فنائی فرزانه، صحراگرد سپیده. بررسی نوع و فراوانی میکروپلاستیک ها در خاک محل های دفن پسماند شهری: مرور سیستماتیک. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (1) :95-108

استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی فردوس، مرکز تحقیقات مسمومیت ها و سوء مصرف مواد، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
مقدمه و هدف: میکروپلاستیکها (MPs) آلایندههایی نوظهور و با ماندگاری بالا در محیطزیست هستند. مطالعات متعددی به بررسی آلودگی MPs در محیط آبی پرداختهاند؛ اما با توجه به ملموس نبودن آلودگی در محیط خاک و دشواری ارزیابی MPs در خاک، کمتر به آن پرداخته شده است. این مطالعه با هدف بررسی سیستماتیک آلودگی خاک در محلهای دفن پسماند شهری به MPs انجام گرفت.

روشکار: مطالعه ی حاضر از نوع مرور سیستماتیک و بر اساس دستورالعمل پریزما (PRISMA) انجام شد. به این منظور، پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Science Direct، Web of Science، Scopus، Google Scholar و پایگاههای داخلی Magiran و SID با استفاده از کلیدواژههای اصلی Microplas tic،Soil ،landfill  و کلمات معادل در Mesh تا سال 2023 بررسی شد. در ادامه، غربالگری بر اساس معیارهای ورود و خروج و اهداف مطالعه انجام گرفت و در مجموع، 15 مقاله ارزیابی شد.

یافتهها: مطالعات نشان داد نوع و میزان میکروپلاستیکها در خاک محل دفن متأثر از پارامترهای مختلفی است. میکروپلاستیکها دارای غلظتهای مختلف و اندازهی ذرات کمتر از μm 10 تا بیش از mm 5 بودند. بیشترین ترکیب استخراجشده مربوط به پلیاتیلن ترفتالات (PET) و پلیوینیل کلراید (PVC) بود. مقادیر MPs در عمق های مختلف نمونهبرداری متفاوت است و با افزایش عمر محل دفن و سن مواد پلاستیکی افزایش می یابد. میکروپلاستیکهایی که اندازهی کوچکتری داشتند، در مکان هایی که پسماندهای پلاستیکی در معرض درجات بالای هوازدگی قرار داشتند، دارای بیشترین فراوانی بودند.

نتیجهگیری: تولید انبوه پسماندهای پلاستیکی و خطرهای بهداشتی و اکولوژیکی آن بهعنوان آلایندهای نوظهور و پایدار در محیطزیست، بیانگر لزوم توجه ویژه به تدوین برنامههایی برای کاهش مصرف  مواد پلاستیکی و افزایش بازیافت زائدات آن است. از طرفی، با توجه به اهمیت کیفیت خاک در چرخهی تأمین مواد غذایی و تأثیر مستقیم آن در آلودگی آب و هوا، پایش و کنترل مستمر آلودگی خاک به این مواد به همراه  بررسی منابع ورود آنها به محیطزیست می تواند کمک شایانی به مدیریت این چالش کند.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست