دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 110-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abolghassemzadeh H, Zekri E, Zahraie B, Nasseri M. Assessing Impact of Development Scenarios on the Social Cost of Energy Consumption in Industry in Isfahan Province using a System Dynamics Approach. J Health Res Commun 2024; 9 (4) :95-110
ابوالقاسم زاده حسین، ذکری الناز، زهرایی بنفشه، ناصری محسن. ارزیابی تأثیر سناریوهای توسعه بر هزینه های اجتماعی ناشی از مصرف انرژی صنایع استان اصفهان با رویکرد پویایی های سیستم. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (4) :95-110

دانشیار دانشکده ی مهندسی عمران، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مقدمه و هدف: امروزه، انتشار گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا از جمله چالشهای مهم بشر محسوب میشوند. یکی از علتهای اصلی این انتشار مصرف حاملهای انرژی است. صنایع در توسعهی کشورها نقش بسیار مهمی ایفا میکنند و همین موضوع باعث افزایش مصرف حاملهای انرژی توسط صنایع میشود؛ بنابراین، مدلسازی مصرف انرژی و انتشار گازهای مذکور میتواند بهطور دخور توجهی در شناخت روندهای کاهش مصرف انرژی، الگوی انتشار و هزینههای اجتماعی مرتبط با آنها به ما کمک کند.

روش کار: در این مطالعه، مدلی با استفاده از رویکرد پویاییهای سیستم بهمنظور محاسبهی گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا در بخش صنعت استان اصفهان تولید شده است. در این مدل، میزان مصرف انرژی صنایع در سالهای 1390 تا 1399 و هزینههای اجتماعی ناشی از این انتشارات محاسبه میشوند. سپس، سناریوهای توسعه در این مدل اعمال و میزان کاهش هزینههای اجتماعی محاسبه میشود.

یافتهها: هزینههای اجتماعی ناشی از انتشار گازهای گلخانهای و آلایندههای هوا بین 58/2 تا 79/3 میلیون دلار بر مبنای دلار امریکا در سال 1381 بوده است. بیشترین هزینههای اجتماعی در سال 1392 و کمترین آن در سال 1394 ثبت شده است. همچنین، دیاکسیدکربن  بیشترین سهم را در هزینههای اجتماعی دارد.

نتیجهگیری: سوخت مازوت و انتشار گاز گلخانهای ناشی از آن علت اصلی ایجاد هزینههای اجتماعی در منطقهی مدنظر است و صنایع و نیروگاهها مصرفکنندههای اصلی این سوخت هستند؛ در نتیجه، سناریو حذف سوخت مازوت از صنایع بیشترین تأثیر را در کاهش هزینههای اجتماعی دارد. همچنین، علیرغم کارایی بیشتر نیروگاههای سیکل ترکیبی نسبت به نیروگاههای گازی، سناریو تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی آخرین سناریو پیشنهادی برای کاهش هزینههای اجتماعی است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سیاست گذاری و مدیریت