دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Davodabadi M R, Naghavi-Konjin Z, Hosseinnataj A, Etemadinezhad S. Assessment of Psychometric Properties of the Persian Version of the Psychological Contract of Occupational Safety Questionnaire. J Health Res Commun 2024; 10 (1) :1-15
داودآبادی محمدرضا، نقوی‌کنجین زهرا، حسین‌نتاج ابوالفضل، اعتمادی‌نژاد سیاوش. ارزیابی ویژگی های روانسنجی نسخه ی فارسی پرسشنامه ی قرارداد روانشناختی ایمنی کار. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (1) :1-15

استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: قرارداد روانشناختی ایمنی را میتوان باورهای افراد در مورد تعهدات ایمنی متقابل که از وعدههای ضمنی یا صریح استنتاج میشود، تعریف کرد. مطالعهی حاضر با هدف ارزیابی ویژگیهای روانسنجی نسخهی فارسی پرسشنامه ی قرارداد روانشناختی ایمنی انجام شد.

روش کار: پس از ترجمه و بازترجمهی پرسشنامه ی قرارداد روانشناختی ایمنی واکر (2010)، سنجش روایی صوری و محتوایی (نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا ) با مشارکت 20 نفر از متخصصان ایمنی و بهداشت حرفهای صورت گرفت. همچنین، پایایی به روش آزمونبازآزمون با مشارکت 30  نفر ارزیابی شد و روایی سازه با مشارکت 320 نفر از جامعهی هدف با انجام تحلیل عاملی تأییدی بررسی شد. تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS 22 و AMOS 24 انجام شد. سطح معنیداری کمتر از 05/0 لحاظ شد.

یافتهها: در روایی صوری و محتوایی یک گویه از تعهدات ایمنی کارفرما با نمرهی تأثیر و شاخص روایی محتوای کم، حذف شد. مقادیر آلفای کرونباخ پرسشنامههای تعهدات ایمنی کارفرما و کارکنان بهترتیب پایایی عالی (90/0<) و خوب (90/0-75/0) را نشان داد. همچنین، ضریب همبستگی درونطبقاتی آنها قابل قبول ارزیابی شد. با انجام تحلیل عامل تأییدی، پرسشنامههای تعهدات ایمنی کارکنان و کافرما بهترتیب با 15 و 11 گویه، شاخص برازش نیکویی مناسب را نشان دادند.

نتیجهگیری: پرسشنامه ی قرارداد ایمنی روانشناختی متشکل از دو شاخص تعهدات ایمنی کارکنان با ابعاد «رفتار ارتباطی و گزارشدهی» و «رفتار انطباقی» و تعهدات ایمنی کارفرما با ابعاد «منافع ایمنی کارکنان» و «تأمین منابع» از روایی و پایایی قابل قبول برخوردار بودند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای