دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 47-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidi M, Jahanifard E, Soltani A, Sharififard M. Evaluating the Lethal Toxicity of Eucalyptus and Yarrow Essential Oils against the House Fly (Musca domestica L.) under Laboratory Conditions. J Health Res Commun 2023; 9 (3) :39-47
رشیدی مجید، جهانی فرد الهام، سلطانی ابوذر، شریفی فرد منا. ارزیابی سمیت کشندگی اسانس گیاهان اکالیپتوس و بومادران در کنترل مگس خانگی(Musca domes tica. L) در شرایط آزمایشگاهی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (3) :39-47

دانشیار، حشره شناسی پزشکی و کنترل ناقلین، دانشکده ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
مقدمه و هدف: مگس خانگی از آفات شایع بهداشتی در سرتاسر جهان است که کنترل آن بهدلیل انتقال عوامل بیماریزای انسانی، بهخصوص در شرایط بهداشتی نامطلوب، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با توجه به اهمیت اسانس های گیاهی بهعنوان جایگزین مناسبی برای حشرهکش های شیمیایی آلی بهمنظور کنترل ناقلین، هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثر ترکیبی اسانس گیاهان اکالیپتوس و بومادران در کنترل مگس خانگی بوده است.

روش کار: اسانس گیاهان بومادران (Achillea millefolium) و اکالیپتوس (Eucapyptus glbulus) با دستگاه کلونجر بهروش تقطیر استخراج شد. غلظتهای 25، 20، 15، 10 و 5 درصد از اسانس ها بهصورت جداگانه تهیه شد. مگس های خانگی ماده و نر دو تا سهروزه بهروشهای محلولپاشی، سطح آغشته و طعمهی آلوده در مواجهه با هر اسانس به صورت جداگانه قرار گرفتند. دادههای بهدستآمده بهروش آنالیز واریانس در سطح 05/0 درصد و آنالیز پروبیت با استفاده از نرمافزار SPSS ورژن 24 آنالیز شدند.

یافتهها: نتایج نشان داد که روش محلولپاشی اسانسهای بومادران و اکالیپتوس با مقادیر LC50 بهترتیب 8/9 و 8/10 درصد و LC90 بهترتیب 1/25 و 8/29 درصد نسبت به دو روش سطح آغشته و طعمهی سمی کارایی بهتری در کنترل مگس خانگی داشته است.

نتیجهگیری: اسانس گیاهان اکالیپتوس و بومادران بهدلیل خاصیت کشندگی و نیز ایمنی بالا دارای پتانسیل بالقوهای برای کنترل مگس خانگی در اماکن مسکونی انسان هستند؛ بااینحال، برای استفاده از این اسانسها بهعنوان ترکیبات حشرهکش برای کنترل مگس خانگی، به تحقیقات بیشتری در شرایط فیلد نیاز است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی