دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 105-94 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faghihi A, Pourshahri E, Bijani M. Investigating the Effectiveness of People's Knowledge, Attitude, and Practice Regarding the Acceptance of COVID-19 Vaccination: A Systematic Review. J Health Res Commun 2023; 9 (3) :94-105
فقیهی امیر، پورشهری عرفان، بیژنی مصطفی. بررسی اثربخشی دانش، نگرش و عملکرد افراد درباره ی پذیرش واکسیناسیون کووید19؛ یک مطالعه ی مرور سیستماتیک. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (3) :94-105

دانشیار، گروه پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی فسا، فسا، ایران
مقدمه و هدف: پاندمی کروناویروس (کووید19) یکی از مشکلات بزرگ در سیستمهای بهداشتی دنیا به شمار میآید. دانش، نگرش ، عملکرد و پذیرش دربارهی واکسن کووید19 از عوامل مهم در ترغیب افراد جامعه به تزریق واکسن است. این مطالعه با هدف  بررسی اثربخشی دانش، نگرش و عملکرد افراد دربارهی پذیرش واکسیناسیون کووید19 انجام گرفت.

روش کار:  این مطالعه مروری و سیستماتیک است که بر اساس مقالات چاپشده از سال 2019 تا 2022 که به بررسی دانش، نگرش، عملکرد و پذیرش افراد جامعه راجع به واکسن  کووید19 پرداختهاند، انجام گرفت. در مجموع، 14 پایگاه اطلاعاتی و 56 مقاله ارزیابی شدند. پایگاههای اطلاعاتی شامل Web of Science, Cochrane Library, PubMed, CINAHL, Google Scholar, Ovid, Science Direct, WILEY, Scopus, Pro-Ques t, Medline, Elsevier, Magiran, and SID  بود.

یافتهها: بعد از آنالیز مقالات، چکیده و متون اصلی، 13 مقاله که همگی مطالعات توصیفیمقطعی بودند، برای انجام آنالیز نهایی انتخاب شدند. 5/61 درصد (8 مطالعه) از مطالعات سطح بالا و پذیرفتنی دانش، 7/30 درصد (4 مطالعه)  از مطالعات سطح بالای نگرش، 3/15 درصد (2 مطالعه) از مطالعات سطح متوسط عملکرد و در نهایت، 23 درصد (3 مطالعه) از مطالعات سطح بالای  پذیرش دربارهی واکسن کووید19 را نشان دادند.

نتیجهگیری:  دانش افراد از واکسن کووید19 در سطح بالایی قرار دارد؛ اما نگرش افراد به تزریق واکسن کووید19 و عملکرد آن و در نهایت، پذیرش این واکسن و تمایل  افراد به تزریق آن در سطح ضعیفی قرار دارد. از این رو،  سیاستگذران نظام سلامت برای ترغیب افراد به تزریق همگانی واکسن کووید19 باید اقداماتی را با توجه به بستر فرهنگی جوامع به کار گیرند.

واژه‌های کلیدی: کووید19، دانش، نگرش، عملکرد، واکسن
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بهداشت عمومی