دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 114-102 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salarian A, Kalteh H O, Etemadinejhad S, Mousavinasab N. Investigating the Psychometric Characteristics of the Persian Version of the Patient Safety Climate Questionnaire in Health Care Organizations (PSCHO). J Health Res Commun 2023; 9 (2) :102-114
سالاریان عقیق، کلته حاجی امید، اعتمادی نژاد سیاوش، موسوی نسب نورالدین. بررسی ویژگی‌ های روان سنجی نسخه ی فارسی پرسش نامه ی جو ایمنی بیمار در سازمان های مراقبت بهداشتی (PSCHO). مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (2) :102-114

2. استادیار، گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
مقدمه و هدف: ازدیاد رخدادهای ناایمن در محیطهای بهداشتیدرمانی میتواند باعث آسیبهای جانی به کارکنان بهداشت و درمان و بیماران شود. درک جو ایمنی بیمار در یک سازمان با استفاده از یک ابزار روا و پایا میتواند این خطرات و آسیبها را به بیمار کاهش دهد. این مطالعه با هدف بررسی روایی و پایایی نسخهی فارسی پرسشنامهی جو ایمنی بیمار در سازمانهای مراقبت بهداشتی(PSCHO) انجام میشود.

روش کار: با اخذ اجازه از نویسندهی اصلی ابزار، مطالعه آغاز شد. این پرسشنامه را گروهی از متخصصان  با روش ترجمه و بازگردانی (Forward-Backward)، ابتدا به زبان فارسی برگرداندند سپس به انگلیسی ترجمه کردند، پس از تأیید نسخهی انگلیسی توسط نویسندهی اصلی، نسخهی نهایی فارسی شکل گرفت. پرسشنامهی اصلاحشده را 221 نفر از کارکنان بهداشت و درمان سه بیمارستان دولتی شهرستان ساری در اسفند ماه 1400 تکمیل کردند. شاخصهای آماری استفادهشده شامل ضریب آلفای کرونباخ، شاخص روایی محتوا (CVI)، نسبت روایی محتوا (CVI) و همبستگی پیرسون هستند.

یافتهها: این مطالعه در نیمسال دوم 1400 انجام گرفت. ضریب آلفای کرونباخ حاصل برای کل پرسشنامه 883/0 است. میانگین نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا با اهتمام به نظر 30 متخصص  بهداشت حرفه ای، ارگونومی و پرستاری برابر 59/0 و 81/0 محاسبه شد.

نتیجهگیری: این مطالعه نشان داده است که پرسشنامهی جو ایمنی بیمار در سازمانهای مراقبت بهداشتی (PSCHO) قابلیت اعتبار و اطمینان بالا دارد و میتواند برای ارزیابی و شناسایی سطح جو ایمنی بیمار در مراکز بهداشتیدرمانی استفاده شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای