ایران نژاد کلثوم، ترکاشوند مرادآبادی محمد، علی مندگاری ملیحه. بررسی همبستههای اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر مرگ فرزندان در ایران (1395). مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1401; 8 (3) :56-67
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-776-fa.html
استادیار، عضو هیئت علمی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده: (1435 مشاهده)
مقدمه و هدف: بررسی و شناخت عوامل تأثیرگذار بر کیفیت زندگی بهعنوان عامل مهمی برای شروع رفتار و ادامه آن عاملی کلیدی در بهبود وضعیت زندگی سالمندان است. لذا هدف این مطالعه بررسی سبک زندگی ارتقادهنده سلامت و وضعیت روانشناختی سالمندان شهرستان تبریز بود.
روش کار: این مطالعه توصیفی-تحلیلی با استفاده از روش تصادفی روی تمام سالمندان ساکن شهر و روستاهای تبریز در سال 1400 انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامههای استاندارد سبک زندگی سالم و اختلال شناختی، بهزیستی روانشناختی و افسردگی از 422 سالمند جمعآوری شدند. اطلاعات گردآوریشده با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیلی در نرمافزار SPSS نسخه 22 تجزیهوتحلیل شد. سطح معنیداری آزمونها در این مطالعه کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان داد سبک زندگی در میان سالمندان روستایی با شناخت ارتباط معنیدار و مثبتی داشت (0/001=p و 0/29=r). میان سبک زندگی و افسردگی ارتباط معنیدار و منفی (0/001=p و 0/24- = r) و با بهزیستی روانشناختی ارتباط معنیدار و مثبتی وجود داشت (0/001=p و
0/71= r). در سالمندان شهری، بین سبک زندگی با شناخت ارتباط معنیدار آماری وجود نداشت (0/077=pو 0/12=r). میان سبک زندگی با افسردگی ارتباط معنیدار آماری وجود نداشت (0/9=p و 0/009=r). اما سبک زندگی ارتقادهنده سلامت با بهزیستی روانشناختی ارتباط معنیدار مثبتی داشت.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه تأثیر سبک زندگی بر شناخت و حافظه، بهزیستی روانشناختی و افسردگی، لزوم بهکارگیری مداخلات مناسب بهمنظور بهبود سبک زندگی افراد سالمند را نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی