Hamzehgardeshi Z, Shahhosseini Z, Moosazadeh M, Nematzadeh S. Factors Associated with Sexual and Reproductive Health Literacy: A Scoping Review. J Health Res Commun 2022; 8 (3) :96-110
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-765-fa.html
حمزه گردشی زینب، شاه حسینی زهره، موسی زاده محمود، نعمت زاده سمانه. عوامل مرتبط با سواد سلامت جنسی و باروری: مطالعه مروری دامنه ای. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1401; 8 (3) :96-110
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-765-fa.html
دانشجوی ارشد مشاوره در مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (3249 مشاهده)
مقدمه و هدف: سواد سلامت جنسی و باروری منجر به توسعه توانایی های فردی در دسترسی، درک، ارزیابی و استفاده از اطلاعات مرتبط با سلامت جنسی و باروری می شود. عوامل متعددی می تواند بر میزان سواد سلامت جنسی و باروری موثر واقع گردد. لذا مطالعه حاضر با مروری بر عوامل مرتبط با سواد سلامت جنسی و باروری صورت پذیرفت.
روش کار: برای انجام این پژوهش در ابتدا مروری کلی توسط موتور جستجوی Google Scholarانجام شد. سپس جستجوی سیستماتیک با استفاده از کلیدواژه های سواد سلامت جنسی و سواد سلامت باروری در پایگاه های اطلاعات علمیMagiran ، SID، Irandoc و کلیدواژه های Sexual health literacy و Reproductive health literacy در PubMed، ScienceDirect ،Scopus و library of Cochrane از سال 2010 تا 2022 انجام شد. داده ها از مطالعاتی استخراج شد که با اهداف مطالعه مطابق بود.
یافتهها: در نهایت از داده های کامل 10 مقاله برای نگارش این مقاله مروری استفاده شده است. یافته های مطالعه حاضر منجر به دسته بندی مطالب در سه طبقه عوامل دموگرافیک (با زیر طبقات: جنسیت، سن، تاهل، تحصیلات، نژاد، محل زندگی یا تحصیل، رشته تحصیلی)، عوامل اجتماعی -فرهنگی (با زیر طبقات: وضعیت اقتصادی، دانش سلامت جنسی و باروری، شرکت در کلاس های جنسی و باروری، آموزش و تجربه جنسی، منابع اطلاعاتی) و عوامل طبی باروری (با زیر طبقات: استفاده از روش پیشگیری از بارداری، استفاده از روش های پیشگیری از بارداری، بارداری مکرر نوجوانان مجرد، سواد عملکردی در مورد کاندوم) گردید.
نتیجهگیری: پیشنهاد می شود جهت بهبود سواد سلامت جنسی و باروری به این عوامل مرتبط توجه بیشتری مبذول گردد. امید است مطالعه حاضر به عنوان چشم اندازی جهت انجام مداخلات متناسب و پیش درآمدی برای مرور سیستماتیک باشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
مامائی