دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1401 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 75-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaee-Hachesu V, Hokmabadi R. Ergonomic Evaluation of Computer Users by Rapid Office Strain Assessment (ROSA) Method and Its Relationship with the Prevalence of Musculoskeletal Disorders. J Health Res Commun 2022; 8 (2) :63-75
رضایی هاچه سو ویدا، حکم آبادی رجبعلی. ارزیابی ارگونومیکی کاربران رایانه با روش ارزیابی سریع تنش اداری(ROSA) و ارتباط آن با شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1401; 8 (2) :63-75

عضو هئیت علمی، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
مقدمه و هدف: در سالهای اخیر، رشد سریع فناوری و استفاده از رایانه تقریباً تمامی ایستگاههای کاری را تحت تأثیر قرار داده است. اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کاربران رایانه شیوع زیادی دارد. لذا این مطالعـه با هدف ارزیابی وضعیت ارگونومیک و شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در کاربران رایانه انجام شد.

روش کار: این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی 100 نفر از کارکنان بانک شهر بجنورد انجام شد. بهمنظور ارزیابی وضعیت ارگونومیک افراد از روش ROSA و بهمنظور تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسشنامه استاندارد نوردیک استفاده شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از آزمونهای آماری کـای دو، تحلیل واریـانس یکطرفه و آمار توصیفی با نرمافزار SPSS نسخه 22 تجزیهوتحلیل شد.

یافتهها: میانگین سنی کاربران 6/9±34 و سابقه کاری 0/7±15/1 سال بود. ارتباط معناداری بین جنسیت بادرد کمر (0/037= P)، مچ/دست (0/032= P)، زانو (0/024= P) و بخش فوقانی پشت (0/054= P) مشاهده شد. بیشترین اختلالات اسکلتی عضلانی افراد به ترتیب در نواحی کمر، گردن و بخش فوقانی پشت مشاهده شد. میانگین نمره نهایی صندلی، تلفن-مانیتور و موس-کیبورد بترتیب 1±3/7، 1/1±3/6و 1/2±3/65 و میانگین نمره نهایی ROSA، 0/9±4/4 بود. تعداد 35 ایستگاه کاری بر اساس روشROSAنمره خطر برابر و بیشتراز 5 داشتندکه نیاز به ارزیابی بیشتر و اصلاحات فوری است.

نتیجهگیری: طبق نتایج این مطالعه مشخص شد عوامل مؤثر بر اختلالات اسکلتی عضلانی کار با رایانه طبق اولویتبندی بترتیب صندلی، موس-کیبورد و تلفن-مانیتور است. در نتیجه با اصلاح ارگونومیک صندلی و جانمایی مناسب موس-کیبوردمیتوان از بیشتر این آسیبها پیشگیری کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای