Hamzehgardeshi Z, Elyasi F, Moosazadeh M, Ahmadi I, Ahmadian M, Ansari F. Effectiveness of Non-Pharmacological Interventions in the Enhancement of Quality of Life in Infertile Women: A Scoping Review. J Health Res Commun 2021; 7 (2) :72-85
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-561-fa.html
حمزه گردشی زینب، الیاسی فروزان، موسی زاده محمود، احمدی ایمانه، احمدیان مریم، انصاری فاطمه. مداخلات غیردارویی مرتبط با بهبود کیفیت زندگی زنان نابارور: مطالعه مروری دامنه ای. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1400; 7 (2) :72-85
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-561-fa.html
دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (2380 مشاهده)
مقدمه و هدف: ناباروری ازجمله شرایط تأثیرگذار بر کیفیت زندگی است. ناباروری و عوامل مرتبط با آن از طریق جسمی و روانی کیفیت زندگی را کاهش میدهد. با توجه به اهمیت نقش کیفیت زندگی در موفقیت درمان، این مطالعه با هدف مروری بر مداخلات غیردارویی مرتبط با بهبود کیفیت زندگی زنان نابارور انجام شد.
روش کار: برای انجام این پژوهش در پایگاههای اطلاعات علمی Magiran، Google Scholar، PubMed، ScienceDirect، Embase، Scopus و IranMedex از سال 2010 تا 2021 جستوجوی سیستماتیک انجام شد. دادهها از مطالعاتی استخراج شد که با اهداف مطالعه مطابق بود. 23 مقاله مرتبط استخراج و استفاده شد. کیفیت مقالات بر اساس ابزار ارزیابی خطر سوءگیری کاکراین (Risk of bias Cochrane ) ارزیابی شدند.
یافتهها: در مجموع 23 مطالعه با معیارهای بررسی پیمایشی مطابقت داشتند. 11 مطالعه در پنج سال گذشته منتشر شده و 13 مورد از ایران نشئت گرفته بودند. مداخلات روانشناختی بیشترین مطالعه را داشته است که در 15 مطالعه (65/2 درصد) بررسیشده به ترتیب مداخلات چندجانبه 6 مطالعه (26 درصد) و مداخلات مکمل 2 مطالعه (8/6 درصد) را شامل شد. بیشتر مداخلات کیفیت زندگی شرکتکنندگان را بهبود بخشید. در این مطالعه، بیشترین خطر سوگیری در مقالات (سوگیری عملکرد، سوگیری تشخیص) و کمترین مقاله در سوگیری تشخیص بود.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه بیشتر مداخلات غیردارویی، بهخصوص در حوزه روانشناختی کیفیت زندگی زنان نابارور را بهبود میبخشد، پیشنهاد میشود همراه با درمانهای رایج ناباروری، ارائه خدمات مشاورهای مؤثر و برنامهریزی برای ارتقای کیفیت زندگی آنان مورد توجه ویژه قرار گیرد. با این وجود، برای اتخاذ بهترین مداخلات و ایجاد تغییر در سیاست، همچنان به تحقیقات بیشتر مبتنی بر فرهنگ نیاز است.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
مامائی