دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 33-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yaghmaeian K, Ghobakhloo S, Mazloomi S. Evaluation of Health Effects of PM2.5 Air Pollutant on Semnan Air Quality in 2017. J Health Res Commun 2018; 4 (3) :20-33
یغمائیان کامیار، قباخلو صفیه، مظلومی سجاد. برآورد اثرات بهداشتی ناشی از آلاینده 2.5 PM در هوای شهر سمنان در سال ۱۳۹۶. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1397; 4 (3) :20-33

مربی،گروه بهداشت محیط، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
مقدمه و هدف: هوا در فضای باز شهری با انواع عوامل مضر آلوده م یشود که این امر می تواند منجر به افزایش ابتلا و مرگ و میر از طریق مواجهه کوتاه گردد. در مطالعات اخیر انجام شده در ایران، اثرات بهداشتی آلاینده ذرات معلق با قطر کمتر از 5/ 2 میکرومتر ) PM 2.5 ( مورد بررسی قرار گرفته و در بسیاری از آن ها اثرات نامطلوب آلاینده های هوا بر سلامت انسان اثبات شده است. روش کار: در پژوهش حاضر به بررسی کیفیت هوا و ارزیابی اثرات بهداشتی PM 2.5 بر سلامت ساکنین شهر سمنان در سال 1396 پرداخته شد. در این مطالعه جهت بررسی کیفیت هوا از شاخص کیفیت هوا : AQI Air Quality Index  که توسط سازمان حفاظت از محیط زیست معرفی شده است استفاده گردید و به منظور ارزیابی اثرات بهداشتی از نرم افزار Air-Q پیشنهادشده از سوی سازمان جهانی بهداشت بهره گرفته شد. شایان ذکر است که شاخص کیفیت هوا از طریق درون یابی بین غلظت آلاینده ها برای دو آلاینده PM 2.5 محاسبه شد PM و بر مبنای نمودارها و جداول استاندارد طبقه بندی گردید. برای ورود به نرم افزار Air-Q ، غلظت های 2.5 برای ارزیابی مواجهه انسان و اثرات بهداشتی به لحاظ نسبت قابل انتساب به پیامدهای بهداشتی و تعداد موارد مرگ و میر در سال برای تمامی دلایل و بیمار یهای قلبی- عروقی و تنفسی مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از مطالعه کیفی نشان دادند که کیفیت هوا تقریباً در 18 درصد از موارد از حد استاندارد ) AQI>100  تجاوز کرده است؛ در 6 درصد از روزهای سال ناسالم و در 2 درصد خطرناک بوده است. براساس نتایج مطالعه کمی، میانگین غلظت سالیانه PM 2.5 معادل 18 میکروگرم بر متر مکعب برآورد گردید. همچنین، بیشترین تعداد روزهای تماس با PM 2.5 مربوط به فاصله غلظت 13 - 25 میکروگرم بر متر مکعب بود و بیش از 80 درصد از مرگ و میرهای قلبی و تنفسی و مراجعه بیماران سرپایی در ارتباط با بیمار یهای قلبی و تنفسی به همین رده غلظت تعلق داشت. نتیجه گیری: با وجود محدودیت هایی که در استفاده از نرم افزار AirQ2.2.3 وجود دارد، این روش یک ابزار مؤثر، آسان و کمک کننده در تصمیم گیری می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست