دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naghibi S A, Moosazadeh M, Shojaee J. Epidemiological Features of under 5 Year Children Mortality in Mazandaran. J Health Res Commun 2015; 1 (1) :11-19
نقیبی سید ابوالحسن، موسی زاده محمود، شجاعی جلیل. سیمای اپیدمیولوژیک مرگ و میر کودکان کمتر از 5 سال در استا ن مازندران. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1394; 1 (1) :11-19

استادیار، گروه بهداشت عمومی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

مقدمه و هدف:  میزان مرگ کودکان کمتر از پنج سال، یکی از شاخصهای توسعه و سلامت جوامع به شمار میآید. ازجمله راههای ارتقای سلامت، شناسایی علتهای بروز و عوامل اجتنابناپذیر مرگ کودکان است؛ بنابراین، سیمای اپیدمیولوژیک مرگ کودکان کمتر از پنج سال در این مطالعه بررسی شده است.
روش کار:  این مطالعه از نوع مقطعی بوده و حجم نمونه، 184 مرگ کمتر از پنج سال ثبتشده در شهرستانهای منتخب بوده است. ابزار جمعآوری اطلاعات چکلیست بوده که پایایی و روایی آن تأیید شده است. ورود داده در نرمافزار 16 SPSS و آنالیز دادهها با استفاده از فراوانی، میزانها و آزمون کایدو انجام شده است.
یافتهها:  میزان بروز مرگ در کودکان کمتر از پنج سال، 89/7 در هزار تولد زنده بوده است. شایعترین علت مرگ کودکان، بیماریهای تنفسی (1/26 درصد) بوده است و بیشتر آنها هنگام تولد، وزن کمتر از 2500 گرم داشتند (001/0=p). رتبه تولد 2/52 درصد از کودکان فوتشده، فرزند اول بوده است (001/0=p). در این بررسی 7/70 درصد از زایمانهای مادران کودکان فوتشده، سزارین (001/0=p) و سطح سواد بیشتر مادران و پدران و سطح درآمد خانوارهای کودکان فوتشده، پایین بوده است (001/0=p).
نتیجهگیری:  ازآنجاکه مرگ در کودکان با ویژگیهای وزن پایین هنگام تولد، رتبه اول تولد، سطح پایین سواد والدین و سطح درآمد پایین خانوارها بیشتر بوده است، به نظر میرسد با اجرای برنامههای مداخلهای، بخش عمدهای از مرگهای کودکان قابل پیشگیری باشد.

واژه‌های کلیدی: کودکان، اپیدمیولوژی، علت مرگ
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت