دوره 2، شماره 4 - ( زمستان 1395 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 58-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

zamini G, hamidi P, khadem erfan M B B, faridi A, qhahramani E, babaei E. Prevalence of Parasitic Contamination of Raw Vegetables in Sanandaj, Iran, in 2013. J Health Res Commun 2017; 2 (4) :54-58
زمینی قاسم، حمیدی پیمان، خادم عرفان محمدباقر، فریدی اشکان، قهرمانی اسمعیل، بابائی عرفان. بررسی میزان آلودگی انگلی سبزیجات خام مصرفی شهر سنندج در سال 1392. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1395; 2 (4) :54-58

دانشگاه علوم پزشکی کردستان

مقدمه و هدف: امروزه بیمار یهای انگلی باعث ایجاد مشکلات بهداشتی- اقتصادی در دنیا شده است و یکی از شایعترین را ههای انتقال آ نها، مصرف سبزیجات خام آلوده به انگل میباشد. اطلاع از وضعیت انگلی سبزیجات باعث پیشگیری از ابتلا به این نوع بیمار یها میشود؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت و نوع آلودگی سبزیجات خام مصرفی شهرستان سنندج در طول سال 1392 میباشد. روش کار: این مطالعه مقطعی روی نمونه های سبزی عرضه شده در شهر سنندج در سال 1392 صورت گرفت. تعداد مغازه های مورد بررسی 60 عدد و تعداد کل نمونه ها 360 نمونه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 استفاده گردید. یافته ها: براساس نتایج حاصل از این مطالعه، آلودگی سبزیجات مختلف به نماتودهای آزادزی 12/2 (Free-living nematode) درصد، انتاموبا کلی  1/7 Entamoeba coli درصد، کیست ژیاردیا 0/8 (G) درصد، بلاستوستیس هومینیس  0/8 (Blastocystis hominis )درصد و تخم دیکروسولیوم 0/8 (Dicrocoelium)درصد بود. در مجموع، 3/ 16 درصد از سبزیجات، آلوده به انواع انگل ها بودند که در این میان، 6/ 81 درصد از کل آلودگی سبزیجات مربوط به سبز یهایی با منشأ خارج از استان بودند. شایان ذکر است که در این مطالعه، سبزی ریحان بیشترین و سبز یهای گشنیز و کاهو کمترین میزان آلودگی را داشتند ( 05 / P>0 ). همچنین، در فصل زمستان بیشترین و در فصل بهار کمترین میزان آلودگی مشاهده شد. نتیجه گیری:با توجه به یافته های مذکور، توصیه می گردد که قبل از مصرف، عملیات انگل زدایی به خوبی انجام شود و مسئولین با نظارت دقیق در مراکز عرضه عمومی این مواد غذایی و همچنین با کنترل منبع تهیه سبزیجات در فصل زمستان از وقوع چنین پیشامدهایی جلوگیری کنند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسی