دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1395 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 31-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

maleky A, Yazdani-Charati J, Abdollahi F. The Prevalence of Pediculosis Capitis and Its Associated Risk Factors in Primary School Students in Kalaleh, Iran in 2015. J Health Res Commun 2016; 2 (3) :23-31
ملکی آی ناز، یزدانی چراتی جمشید، عبداللهی فاطمه. بررسی شیوع آلودگی به شپش سر و برخی از عوامل مرتبط در دانش‌آموزان مدارس ابتدایی شهرستان کلاله، سال1394. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1395; 2 (3) :23-31

دانشگاه علوم پزشکی مازندران

مقدمه و هدف: شپش یکی از بیماری های انگلی پوست انسان می باشد و به عنوان یک بیماری مسری در بسیاری از نقاط جهان گسترش دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین شیوع آلودگی به شپش سر در میان دانش آموزان ابتدایی شهرستان کلاله انجام شده است. روش کار: این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی - مقطعی بود که در سال 1394 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای، 541 دانش آموز به لحاظ آلودگی به شپش سر مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات به وسیله بررسی مستقیم پوست و موی سر و نیز پوشش آن ها و پرسشنامه انجام گرفت. شایان ذکر است که داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 آزمون های آماری توصیفی و کای- دو ( Chi-square )، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: شیوع آلودگی به شپش سر در دانش آموزان معادل 5/ 6 درصد بود. همچنین، تفاوت معناداری بین آلودگی به شپش سر و متغیرهای جنس، استفاده از وسایل شخصی، خوابیدن در اتاق مشترک، رعایت بهداشت فردی نظیر شستن مرتب دست با مواد شوینده، تعویض مرتب لباس و حداقل دوبار حمام کردن در هفته وجود داشت. درمقابل، رابطه معناداری بین پایه تحصیلی، محل سکونت، سن، شغل پدر، میزان تحصیلات والدین، تعداد اعضای خانوار، وجود حمام در منزل، داشتن مربی بهداشت و نوع مو با میزان آلودگی به شپش سر مشاهده نگردید. نتیجه گیری: شیوع فراوانی شپش سر در دانش آموزان شهرستان کلاله، تقریباً بالا میباشد. در این ارتباط، پیشنهاد میگردد به منظور جلوگیری از ابتلا به شپش سر، مربیان بهداشت، معلمان، والدین و دانش آموزان تحت آموزش قرار گیرند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی