Jabbari A, Zazouli M, Hashempour Y. Investigating the Presence of Microplastics as an Emerging Contaminant in Water and Various Beverages: A Review Study. J Health Res Commun 2024; 10 (2) :85-96
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1022-fa.html
جباری عاطفه، ززولی محمدعلی، هاشم پور یلدا. بررسی حضور میکروپلاستیک ها به عنوان یک آلاینده ی نوظهور در آب و انواع نوشیدنی ها: مطالعه ی مروری. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (2) :85-96
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1022-fa.html
استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده: (853 مشاهده)
مقدمه و هدف: میکروپلاستیکها بهعنوان یک آلایندهی نوظهور در انواع نوشیدنیها وجود دارند. با توجه به اینکه انسان روزانه از طریق نوشیدنیهای مختلف در معرض خطر تجمع میکروپلاستیکها در بدن قرار دارد، در این مطالعهی مروری، به بررسی حضور این آلایندهی نوظهور در آب و انواع نوشیدنیها پرداخته شد.
روش کار: در این مطالعهی مروری، مقالات چاپشده تا سال 4202 با بررسی حضور میکروپلاستیکها در نوشیدنیها بررسی شد. این مقالات بـا جسـتوجو در پایـگاه دادههـای معتبر ملی و بینالمللی شامل Embase، PubMed، Google Scholar، Sience Direct و SID و با اسـتفاده از کلیدواژههای فارسی نظیر میکروپلاستیک، نوشیدنی، سلامت انسان، آب لولهکشی، آب بطریشده و کلیدواژههای انگلیسی نظیر ر Soft drinks، Tap water، Bottled water، Tea، human health، beverages و Microplas tic جمعآوری و بررسی شدند.
یافتهها: وجود میکروپلاستیکها در آبهای بطریشده (11 مقاله)، آب لولهکشیشده (6 مقاله)، چای و قهوه (7 مقاله)، شیر (6 مقاله) و نوشیدنیهای انرژیزا و نوشابه (4 مقاله) بررسی شد. بر اساس مطالعات، فراوانی میکروپلاستیکها در هر لیتر آب بطریشده و آب لولهکشیشده بین 6/4 تا 84302 ذره و منبع غالب آنها TEP و PP بود. محدودهی اندازهی میکروپلاستیکها در چای از 6/002 تا 7/022 میکرومتر متغیر بود و پلیمرهای رایج شناساییشده اتیلنوینیلاستات و آکریلونیتریلبوتادییناستایرن بودند. همچنین، میانگین تعداد میکروپلاستیک در نمونههای شیر برابر با 5 ± 6 ذره در هر لیتر بود. نتایج نشان داد که امکان آلودگی شیر به میکروپلاستیکها در طول فرایند تولید، بیشتر از فرایند بستهبندی بود.
نتیجهگیری: میکروپلاستیکها در همهی نوشیدنیهای مورد بررسی حضور دارند و منابع آلودگی آنها شامل بستهبندی بطریها و سایش درب بطری در آب بطریشده، تصفیهی آب و خطوط لوله در آب لولهکشیشده، فیلم پلاستیکی کشاورزی و استفاده از بستهبندی پلاستیکی در چای و شیر است. حضور میکروپلاستیکها در آب و انواع نوشیدنیها اثرات نامطلوب بر سلامت انسانها دارد و نیاز به مطالعات بیشتر و استانداردهای جدید برای کنترل خطرات مرتبط با آنها وجود دارد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
بهداشت محیط زیست