دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 53-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faghihi M, Mohammadzadeh M, Hesami M, Kachoui M, Zarei J, Seyyedi A, et al . Reasons for Non-use of Masks during the COVID-19 Pandemic Crisis from the Point of View of Health Experts: A Qualitative Study. J Health Res Commun 2023; 9 (2) :39-53
فقیهی میترا، محمدزاده مهدیه، حسامی آرانی محسن، کچویی ملیحه، سلمانی جواد، سیدی علی اکبر، و همکاران.. تبیین علل استفاده نکردن از ماسک در بحران پاندمی 19 -COVID از دیدگاه کارشناسان بهداشتی؛ یک مطالعه ی کیفی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (2) :39-53

دکترای مهندسی بهداشت محیط، شورای تحقیق در نظام سلامت (HSR)، معاونت بهداشت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
مقدمه و هدف: روشهای مختلفی برای پیشگیری از بیماری Covid-19، از بدو پاندمی تاکنون مطرح شده است؛ اما با وجود کشف واکسن، هنوز استفاده از ماسک صورت، روشی اثربخش و کارآمد شناخته میشود. با وجود این، داشتن درک درستی از عوامل تعیینکنندهی رفتارهای پیشگیرانه، بهویژه استفاده از ماسک در جوامع، بهعلت سهلانگاری و نادیدهگرفتن این امر، ضروری به نظر میرسد. لذا این مطالعه با هدف شناسایی علل استفادهنکردن از ماسک توسط مردم در پاندمی کووید19 از دیدگاه کارشناسان بهداشتی انجام شد.

روش کار: این مطالعه بهروش کیفی و تحلیل محتوا در سال 1399 انجام شد. نمونهگیری بهصورت هدفمند و با شرکت 15 نفر از کارشناسان بهداشت دو شهرستان کاشان و آران و بیدگل در این مطالعه انجام شد. در این مطالعه، افراد با حداکثر تنوع از نظر سن، جنس و سطح تحصیلات انتخاب شدند. روش اصلی جمعآوری دادهها مصاحبهی نیمهساختاریافته بود که مدت مصاحبه بین 20 تا 30 دقیقه بود. متنهای مصاحبهها نوشته ، استخراج و به واحدهای معنیدار تقسیم شدند. بهمنظور استحکام، تأیید نتایج و دقت تحقیق از معیارهای اعتبار یا مقبولیت دادهها (Credibility) قابل پذیرش بودن و اعتبار، صحت و باورپذیری دادهها، تأییدپذیری، قابلیت اعتماد و قابلیت انتقال استفاده شد.

یافتهها:  6/66 % شرکتکنندگان در مصاحبه مدرک تحصیلی کارشناسی، 4/13% کارشناسی ارشد و 20% مدرک دکترا داشتند. 80%درصد شرکتکنندگان مرد، 5/53% در محدودهی سنی 40  تا 50 سال و همگی متأهل بودند. در روند تحلیل دادهها، 40 مفهوم اولیه که ویژگیهای یکسان داشتند در شش زیرطبقه دستهبندی شدند و سپس بر اساس خصوصیات مشترک در سطح انتزاعیتری به سه طبقه اصلی تبدیل شدند. یافتههای پژوهش در سه طبقه اصلی عوامل فردی، عوامل بین فردی و عوامل محیطی طبقهبندی شدند. زیرطبقهها شامل عدم آگاهی، اعتقادات رفتاری و باورها، موانع جسمی، هنجارهای انتزاعی، موانع اقتصادی، موانع محیطی، ساختار نامناسب ماسک، سیاستها و دستورالعملهای بهداشت بود.

نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که علاوهبر عوامل فردی، مانند آگاهی و اعتقادات افراد درباره رفتارهای پیشگیرانه، عوامل بین فردی، هنجارهای انتزاعی و عوامل اقتصادی و محیطی نیز میتواند بر استفاده از ماسک در افراد جامعه تأثیرگذار باشد که حمایت و پشتیبانی سازمانهای دولتی را ضروری میسازد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت عمومی