دوره 9، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 38-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Loeloe M S, Jamshidi M, Jamshidi A, Amyanpoor M, Danehchin L, Daneshi N et al . Investigating the Epidemiology and Mortality of Cancers in the Southeast of Khuzestan in 2014-2019. J Health Res Commun 2023; 9 (2) :28-38
لولو محمدصادق، جمشیدی مهدی، جمشیدی علی، امیان پور میثم، دانه چین لیلا، دانشی نیما و همکاران.. بررسی اپیدمیولوژی و مرگ و میر سرطان ها در جنوب شرق خوزستان در سال های 1393 تا 1398. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1402; 9 (2) :28-38

دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
مقدمه و هدف: سرطان یکی از معضلات اصلی بخش سلامت در بسیاری از کشورها، دومین علت مرگ ومیر در جهان و سومین علت مرگ در ایران است. در سال 2020 در جهان، 19میلیون مبتلای جدید و 10میلیون مرگ ناشی از سرطان گزارش شد. این مطالعه با هدف بررسی میزان ابتلا و مرگ ومیر سرطان ها در شهرستان بهبهان انجام شد.

روش کار: در این مطالعه ی توصیفی، داده های موجود در بانک اطلاعاتی مراکز پاتولوژی، بیمارستانی و ثبت مرگ بهبهان طی سال های 1393تا 1398 گرد آوری شدند، متغیرهای ضروری مطابق با استاندارد آژانس بین المللی تحقیقات سرطان و مشخصات تومورها طبق سیستم کدگذاری بین المللی سرطانها (ICDO3) جمع آوری و با SPSS26 و بر اساس آمار توصیفی، رگرسیون دوجمله ای منفی و آنالیز خوشه بندی سلسه مراتبی تجزیه وتحلیل شدند.

یافته ها: 1676 بیمار شناسایی شد که 5/52درصد آن ها مرد بودند. در مردان به ترتیب سرطان پوست، پروستات و ریه و در زنان سرطان پستان، پوست و خون شایع تر بودند. میزان تشخیص بیمار جدید در سال 0/130 درصدهزار نفر بود (2/134 در مردان و 2/126 در زنان). متوسط نرخ ابتلا و مرگ با بالارفتن سن افزایش یافت (001/0> P) و در زنان و مردان تفاوت معناداری نداشت (05/0< P). همچنین 606 مورد مرگ ناشی از سرطان گزارش شد که 3/39درصد زن و 7/60درصد آن ها مرد بودند و 7/29درصد مرگ ها زیر 60 سال بودند.

نتیجه گیری: با توجه به روند صعودی جمعیت سالمندان و افزایش بروز سرطان ها با افزایش سن در بهبهان، انجام مداخلات پیشگیری از سرطان ضرورت دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی