Shahidi S, Hasanzadeh R, Mirzaian B. Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Mental Pain and Life Engagement in Patients with Psoriasis. J Health Res Commun 2022; 8 (3) :68-77
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-754-fa.html
شهیدی شاهین، حسن زاده رمضان، میرزائیان بهرام. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر درد ذهنی و اشتیاق به زندگی در بیماران مبتلا به پسوریازیس. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1401; 8 (3) :68-77
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-754-fa.html
استاد، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده: (1866 مشاهده)
مقدمه و هدف: تأثیر بیماری پسوریازیس بر کیفیت زندگی بیماران حتی در حالاتی که سطح بسیار اندکی از بدن درگیری دارد، بسیار زیاد است. بیماران مبتلا به پسوریازیس کیفیت زندگی پایینتری نسبت به جمعیت عادی دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر درد ذهنی و اشتیاق به زندگی در بیماران مبتلا به پسوریازیس انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری یکماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران مراجعهکننده به کلینیکهای پوست و موی شهرستان بروجرد در سال 1400 بودند که تشخیص قطعی بیماری پسوریازیس دریافت کردند. از این تعداد، 54 بیمار مبتلا به پسوریازیس که میزان افسردگی آنها بیشتر از نقطه برش بود، به روش نمونهگیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی ساده در گروه آزمایش (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و کنترل جایگزین شدند (18 نفر در هر گروه). سپس 8 جلسه 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه آزمایش ارائه شد. دادهها با استفاده از درد ذهنی (اورباخ و همکاران، 2003) (OMMP)، اشتیاق به زندگی (حسنزاده، 1394) و آزمون افسردگی بک (بک، 1996) جمعآوری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22 و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر درد ذهنی (0/01>P، 31/53=F) و اشتیاق به زندگی (0/01>P، 54/08=F) بیماران مبتلا به پسوریازیس اثربخش است و این نتیجه تا مرحله پیگیری تدوام داشت.
نتیجهگیری: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش درد ذهنی و افزایش اشتیاق به زندگی در بیماران مبتلا به پسوریازیس مؤثر بود. پیشنهاد میشود از این درمان بهمنظور کاهش مشکلات روانشناختی بیماران مبتلا به پسوریازیس استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
روانشناسی