دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 1394 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 21-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahkarami M, Zahrakar K, MoradiZadeh S, Davarniya R, Shakarami M. The Effectiveness of Group-Based Cognitive-Behavioral Stress Management in Improving Life Quality in Wives of Addicts Undergoing Treatment with Methadone. J Health Res Commun 2015; 1 (2) :12-21
شاهکرمی محمد، زهراکار کیانوش، مرادی زاده سیروس، داورنیا رضا، شاکرمی محمد. اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس، بر بهبود کیفیت زندگی همسران افراد تحت درمان با متادون به شیوه گروهی. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1394; 1 (2) :12-21

دانشجوی دکتری مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مقدمه و هدف: درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس به آن دسته از مداخله های مدیریت استرس اطلاق می شود که بر رویکرد شناختی-رفتاری متمرکز است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثربخشی درمان شناختی- رفتاریِ مدیریت استرس بر بهبود کیفیت زندگی همسران افراد تحت درمان با متادون با بهره مندی از شیوه گروهی می باشد.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع مداخله ای نیمه تجربی است. جامعه پژوهش، کلیه زنانی بوده اند که همسران آن ها در مرکز ترک اعتیاد «تصمیم» شهر خرم آباد، در سال 1392 تحت درمان با متادون قرار داشته اند. از میان زنان مراجعه کننده به مرکز که  در جلسات شرکت می کردند، 24 نفر با روش نمونه گیری انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه کیفیت زندگی (WHOQOL) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون، با آزمودنی ها تکمیل شد. درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس، طی ده جلسه (هر جلسه 2 ساعت) به شیوه گروهی برای شرکت کنندگان گروه آزمایش اجرا گردید. داده های پژوهش نیز با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار SPSS 18 مورد تحلیل قرارگرفت.
یافته ها: نتایج نشان می دهد که میانگین نمرات کیفیت زندگی گروه آزمایش در مرحله پس آزمون به طور معناداری بیشتر از میانگین نمرات کیفیت زندگی در گروه کنترل بوده است. به عبارت دیگر، درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس، باعث بهبود کیفیت زندگی زنان گروه مداخله می شود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه، درمان شناختی- رفتاری مدیریت استرس، می تواند به عنوان درمانی انتخابی در ارتقاء کیفیت زندگی همسران افراد معتاد به کار گرفته شود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی