دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Masoumbeigi H, Sadat Rasul M, Ghanizadeh G. Risk Identification and Assessment in Drinking Water Supply System in Taleghan Using the Failure Modes and Effects Analysis Method in 2020. J Health Res Commun 2022; 7 (4) :1-14
معصوم بیگی حسین، سادات رسول مهدی، غنی زاده قادر. شناسایی و ارزیابی ریسک در تأسیسات آب شرب شهر طالقان به روش FMEA (حالات شکست و آنالیز خطرات) در سال 1399. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1400; 7 (4) :1-14

دانشیار، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، پژوهشکده سبک زندگی اسلامی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران
مقدمه و هدف: اهمیت منابع آب شرب و تأسیسات زیربنایی آن برای سلامت انسان، این منابع را به یکی از آسیبپذیرترین اهداف حملات تروریستی تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک تأسیسات آب شرب شهر طالقان به روش FMEA انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است که در سال 1399 در کل تأسیسات آب شرب طالقان انجام شد. شناسایی و تعیین انواع خطرات و تهدیدات بالقوه تأسیسات آبی با بررسی مستندات لازم، بازدیدهای میدانی، مشاهده، مصاحبه و نظرخواهی از متخصصان آبفای استان البرز انجام شد. در ادامه به کمک روش FMEA ارزیابی ریسک و اولویتبندی خطرات انجام و راهکارهای لازم برای کاهش خطر ارائه شد.
یافتهها: در این مطالعه 40 خطر بالقوه شناسایی شد. بیشترین خطرات به چاههای آب (37/5 درصد) متعلق بود. خطرات شناساییشده 7/5، 40 و 52/5 درصد به ترتیب مرتبط با کمیت، کیفیت آب و بهرهبرداری و نگهداری بودند. بالاترین عدد اولویت ریسک به ترتیب 576، 392 و 343 مرتبط با تهدیدات بحرانی متعلق به آلودگی ناشی از منابع نقطهای آلودگی اطراف چاه آب، حفاظت و امنیت ضعیف ایستگاه پمپاژ و نوسانات جریان آب در شبکه توزیع و مخازن بود. به ترتیب 42/5، 35 و 22/5 درصد از ریسکها در سطح بحرانی، متوسط و غیر بحرانی بودند.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد زیرساخت آب از نطر بهرهبرداری و نگهداری در بخشهای تأمین، تصفیه و توزیع تحت تأثیر تهدیدات مختلف شناساییشده آسیبپذیر هستند و انجام اصلاحات لازم بر اساس اولویتهای تعیینشده، برای پیشگیری از بروز حوادث احتمالی ضروری است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست