دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S, Gholami-Borujeni F. Investigation of Drought Indices in Golestan, Mazandaran, and Guilan Provinces during a 10-Year Period (2009-2019). J Health Res Commun 2020; 6 (2) :69-79
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-463-fa.html
موسوی سیده فاطمه، غلامی بروجنی فتح الله. بررسی شاخص های خشک سالی هواشناسی در استان های گلستان، مازندران و گیلان در بازه زمانی ده ساله (1388-1398). مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1399; 6 (2) :69-79

URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-463-fa.html


استادیار، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (2332 مشاهده)
مقدمه و هدف: یکی از مهمترین اثرات تغییر اقلیم، خشکسالی است. خشک سالی فرایندی است که پس از یک دوره طولانی و بدون بارندگی به وقوع میپیوندد. تعیین زمان شروع، وسعت و پایان خشکسالی دشوار است. در همین راستا تلاش زیادی شده است تا روشهای لازم برای تجزیهوتحلیل و نظارت بر شاخصهای خشکسالی و تأثیر آن بر اقلیم تهیه شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شاخص‌‌های خشکسالی در دوره دهساله بهصورت توصیفی-مقطعی در استانهای گلستان، مازندران و گیلان است.
روش کار: در یک مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از داده‌‌های بارندگی ماهانه ایستگاههای هواشناسی وابسته به سازمان هواشناسی کشور در یک دوره دهساله، پارامترهای مختلف نظیر شاخص بارش استاندارد (SPI: Standard Precipitation Index)، شاخص دهکها (DI: Decile Index)، شاخص عدد Z (ZCI: Number Index)، شاخص Z چینی (CZI: Chinese Z Index) و شاخص Z چینی اصلاحشده (MCZI: Modified Chinese Z Index) تعیین شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزار DIP استفاده شد و شاخص‌‌های بهدستآمده با استانداردها مقایسه شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد شاخصهای مطالعهشده (CZI و MCZI) طی دوره دهساله در استانهای گلستان و مازندران با روند مشابهی افزایش یافته است، اما امکان وقوع خشکسالی در استان گیلان مخصوصاً در فصل تابستان به علت میانگین بارندگی ماهانه منفیتر نسبت به دو استان گلستان و مازندران، بیشتر بوده است. با توجه به شاخص MCZI برای استان گیلان در اسفند ماه و مازندران در فروردین ماه با شاخص کمی به ترتیب 1- و 0/8 دارای خشکترین ماه به علت احتمالی اثرات تغییرات اقلیم بوده است.
نتیجهگیری: استفاده از نتایج این تحقیق میتواند برای تعیین و پیشبینی شرایط آینده و تهیه هشدار زودهنگام در زمینه خشکسالی و اقدامات کنترلی مناسب بهویژه در مناطقی مفید باشد که با محدودیت آب مواجه هستند.
متن کامل [PDF 869 kb]   (1596 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات سلامت در جامعه می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of health research in community

Designed & Developed by : Yektaweb