Bagheri G, Hosseini-Vasoukolaei N, Motevalli Haghi F, Enayati A, Fazeli Dinan M, Nikookar H. Fauna and biodiversity study of fleas, animal husbandry in Neka city, 2022. J Health Res Commun 2024; 10 (3) :30-39
URL:
http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1028-fa.html
باقری گل نسا، حسینی واسوکلائی نصیبه، متولی حقی* فرزاد، عنایتی احمدعلی، فاضلی دینان محمود، نیکوکار حسن. بررسی فون و تنوع زیستی کک های صید شده در دامداری های شهرستان نکا، مازندران، ایران. مجله تحقیقات سلامت در جامعه. 1403; 10 (3) :30-39
URL: http://jhc.mazums.ac.ir/article-1-1028-fa.html
دانشکده بهداشت
چکیده: (427 مشاهده)
مقدمه و هدف :ککها انگل های خارجی پرندگان و پستانداران هستند. این حشرات علاوه بر ایجاد آزار و اذیت به دلیل گزش خود، بیماری های مهمی مانند طاعون، تیفوس بومی و تولارمی را به انسان منتقل می کنند. این مطالعه به منظور شناسایی گونهها و تنوع زیستی ککهای مهم پزشکی در شهرستان نکا، استان مازندران انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است.
روش کار: نمونهگیری به مدت یک سال از فروردین تا اسفند 1401 در مناطق روستایی شهرستان نکا، استان مازندران انجام شد. در این مطالعه، 15 روستا با توجه به موقعیت جغرافیایی شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز به طور تصادفی انتخاب شدند. روشهای مختلفی برای جمعآوری کک ها استفاده شد که شامل روش های صید با دست، طعمه انسانی و پهن کردن پارچه سفید می باشد. نمونههای جمعآوریشده در لوله های دربدار حاوی الکل 70 درصد کنسرو شدند و پس از شفافسازی و مونته در آزمایشگاه با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شدند.
یافته ها : در این مطالعه در مجموع 2600 کک صید شد. ککهای صید شده شامل گونه های Ctenocephalides canis (93/30%)، Ctenocephalides felis (54/57%) و Pulex irritans (53/11%) بودند. از بین ککهای صید شده 12/33 درصد نر و 89/66 درصد ماده بودند. گونه غالب در بین ککهای صید شده Ctenocephalides felis بوده و بیشترین کک صید شده از روستای استخر پشت بود. در مطالعه حاضر بیشترین کک صید شده مربوط به اقلیم کوهستانی و در فصل بهار بوده است.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که گونه Ctenoscephalides felis غالب و فراوانترین گونه در شهرستان نکا است که میتواند به عنوان یک مشکل بهداشتی مطرح باشد، بنابراین حضور و فراوانی آنها باید جدی گرفته شود و اقدامات کنترلی مناسب انجام شود.
َ
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
حشره شناسی پزشکی