دوره 1، شماره 3 - ( پاییز 1394 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 60-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، ایران
چکیده:   (5521 مشاهده)

مقدمه و هدف:  اختلالات اسکلتی-عضلانی و کار با رایانه دو پدیده متداول در اکثر جوامع بهشمار میآیند که هر دو نیز با روندی رو به رشد همراه هستند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی شکایت از اختلات جسمی، علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی و آگاهی پرسنل اداری دانشگاه علوم پزشکی بابل از ملاحظات ارگونومیک کار با رایانه بود.
روش کار: این مطالعه بهصورت مقطعی در میان 128 نفر از کارمندان سه دانشکده پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سال 1391 انجام شد. جمعآوری نمونهها به روش آسان و گردآوری اطلاعات به کمک چکلیست محققساخته شامل 5 سؤال باز و 13 سؤال بسته انجام پذیرفت. جهت پردازش دادهها از شاخصهای آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافتهها: میانگین سنی کارکنان 78/7 ±16/38 سال، 5/55 درصد مؤنث و 3/63 درصد دارای تحصیلاتی در حد کارشناسی بودند. بیش از 70 درصد از نمونهها روزانه بیش از دو ساعت از رایانه استفاده میکردند. 72 درصد از کارکنان، ناراحتی یا شکایتهایی در سیستم اسکلتی-عضلانی را گزارش نمودند و کمتر از 10 درصد آنان از اصول ارگونومیک کار با کامپیوتر مطلع بودند. آزمون آماری مجذور کای از وجود ارتباط معنیدار بین مدت استفاده از رایانه و ابراز شکایت از اختلالات اسکلتی-عضلانی حکایت داشت (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج، بیش از 70 درصد از کارکنان اداری، از علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی اظهار شکایت نمودند. اکثر آنها از ملاحظات ارگونومیک کار با رایانه بیاطلاع بوده و مایل به کسب آموزشهایی در رابطه با موارد فوق بودند؛ بنابراین اجرای برنامههای مداخلهای مانند اصلاح شرایط پست کار به همراه آموزش اصول ارگونومی به منظور پیشگیری از اختلالات اسکلتی-عضلانی توصیه میشود.

 

متن کامل [PDF 416 kb]   (2209 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.