دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 70-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
چکیده:   (3286 مشاهده)
مقدمه و هدف: تغذیه مناسب طی دوران بارداری برای حفظ سلامت مادر و جنین ضروری است. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامهریزیشده (TPB: Planned Behavior Theory) بر ارتقای رفتارهای تغذیهای زنان باردار مراجعهکننده به مراکز جامع سلامت شهر آمل در سال ۱۳۹۷ انجام شد.
روش کار: پژوهش مداخلهای نیمهتجربی حاضر در ارتباط با ۷۲ زن باردار که در سه ماهه اول بارداری قرار داشتند و بهطور تصادفی در گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. ابزار اندازهگیری مورد استفاده، پرسشنامه پژوهشگرساختهای بود که پس از تعیین روایی و پاپایی آن، پس از یک ماه مداخله جمعآوری گردید. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ۲۲ و بهکارگیری آزمون t مستقل،  tزوجی، MannWhitney و ویلکاکسون انجام شد. شایان ذکر است که (۰/۰۵ P<) از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.
یافتهها: تفاوت معناداری در میانگین نمرات آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی، کنترل رفتار درکشده، قصد رفتار و رفتار گروه مداخله پس از انجام مداخله آموزشی نسبت به گروه کنترل مشاهده گردید  (۰/۱۰۰ P<) . در رابطه با گروههای غذایی (لبنیات، پروتئین، غلات سبوسدار، میوهجات و سبزیجات) نیز اختلاف معناداری بین مصرف آنها در گروه مداخله نسبت به رفتار تغذیهای سالم، قبل و بعد از مداخله آموزشی وجود داشت (۰/۰۵ P<).
نتیجهگیری: مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامهریزیشده در ارتقای رفتارهای تغذیهای زنان باردار مؤثر است و میتواند بهعنوان چارچوب نظری مناسبی برای طراحی و اجرای مداخلات در ارتقای رفتارهای تغذیهای زنان باردار مورد استفاده قرار بگیرد.

 
متن کامل [PDF 439 kb]   (1522 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقای سلامت

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.