Journal of health research in community
مجله تحقیقات سلامت در جامعه
J Health Res Commun
Medical Sciences
http://jhc.mazums.ac.ir
1
admin
2423-6772
2423-6764
8
7
14
8888
13
fa
jalali
1395
12
1
gregorian
2017
3
1
2
4
online
1
fulltext
fa
بررسی میزان آلودگی انگلی سبزیجات خام مصرفی شهر سنندج در سال 1392
Prevalence of Parasitic Contamination of Raw Vegetables in Sanandaj, Iran, in 2013
انگل شناسی
Parasitology
پژوهشي-کامل
Research(Original)
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>مقدمه و هدف:</strong> امروزه بیمار یهای انگلی باعث ایجاد مشکلات بهداشتی- اقتصادی در دنیا شده است و یکی از شایعترین را ههای انتقال آ نها، مصرف سبزیجات خام آلوده به انگل میباشد. اطلاع از وضعیت انگلی سبزیجات باعث پیشگیری از ابتلا به این نوع بیمار یها میشود؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت و نوع آلودگی سبزیجات خام مصرفی شهرستان سنندج در طول سال 1392 میباشد. <strong>روش کار:</strong> این مطالعه مقطعی روی نمونه های سبزی عرضه شده در شهر سنندج در سال 1392 صورت گرفت. تعداد مغازه های مورد بررسی 60 عدد و تعداد کل نمونه ها 360 نمونه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 استفاده گردید. <strong>یافته ها:</strong> براساس نتایج حاصل از این مطالعه، آلودگی سبزیجات مختلف به نماتودهای آزادزی 12/2 (Free-living nematode) درصد، انتاموبا کلی 1/7 Entamoeba coli درصد، کیست ژیاردیا 0/8 (G) درصد، بلاستوستیس هومینیس 0/8 (Blastocystis hominis )درصد و تخم دیکروسولیوم 0/8 (Dicrocoelium)درصد بود. در مجموع، 3/ 16 درصد از سبزیجات، آلوده به انواع انگل ها بودند که در این میان، 6/ 81 درصد از کل آلودگی سبزیجات مربوط به سبز یهایی با منشأ خارج از استان بودند. شایان ذکر است که در این مطالعه، سبزی ریحان بیشترین و سبز یهای گشنیز و کاهو کمترین میزان آلودگی را داشتند ( 05 / P>0 ). همچنین، در فصل زمستان بیشترین و در فصل بهار کمترین میزان آلودگی مشاهده شد. <strong>نتیجه گیری:</strong>با توجه به یافته های مذکور، توصیه می گردد که قبل از مصرف، عملیات انگل زدایی به خوبی انجام شود و مسئولین با نظارت دقیق در مراکز عرضه عمومی این مواد غذایی و همچنین با کنترل منبع تهیه سبزیجات در فصل زمستان از وقوع چنین پیشامدهایی جلوگیری کنند.</p>
<p dir="RTL"></p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Introduction and purpose:</strong> Parasitic diseases have led to economic and health problems around the world. One of the most common ways for the transmission of these diseases is the consumption of raw vegetables contaminated with parasite. These diseases can be prevented through obtaining knowledge about the parasitic contamination of the vegetables. Regarding this, the aim of the present study was to evaluate the prevalence and type of raw vegetables contamination in Sanandaj, Iran, in 2013.<strong>Methods:</strong> This cross-sectional study was conducted on 360 vegetable samples distributed in 60 greengroceries in Sanandaj in 2017. The data were analyzed using the SPSS version 16.<strong>Results:</strong> In total, 16.3% of the vegetable samples were contaminated with various types of parasites, including free-living nematode (12.2%), Entamoeba coli (1.7%), Giardia (0.8%), Blastocystis hominis (0.8%), and Dicrocoelium (0.8%). However, most of the contaminations (81.6%) were found in the vegetables, which were imported from regions other than Kurdistan province. Basil had the highest level of contamination, whereas coriander and lettuce had the lowest contamination level (P=0<05). Additionally, the vegetables had the highest and lowest contamination levels in the winter and spring, respectively.<strong>Conclusion:</strong> Regarding the findings of the present study, it is recommend to thoroughly perform parasite decontamination before the consumption of vegetables. Furthermore, the officials can prevent the parasitic diseases by careful monitoring of public food distribution centers and controlling the source of vegetables in the winter.</p>
آلودگی انگلی, بیماری انگلی, تخم انگل, سبزیجات
Parasitic disease, Parasitic infection, Parasite eggs, Vegetables
54
58
http://jhc.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4452-1&slc_lang=fa&sid=1
ghasem
zamini
قاسم
زمینی
ghzamini@yahoo.com
10031947532846003003
10031947532846003003
No
Mycology and parasitology section, medical faculty, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی گروه انگل شناسی
peyman
hamidi
پیمان
حمیدی
peymanhamidi66@yahoo.com
10031947532846003004
10031947532846003004
No
Student Research Committee, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
Mohammad baqher bagher
khadem erfan
محمدباقر
خادم عرفان
khademerfan@yahoo.com
10031947532846003005
10031947532846003005
No
Mycology and parasitology section, medical faculty, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی گروه انگل شناسی
Ashkan
faridi
اشکان
فریدی
ashkan.faridi@yahoo.com
10031947532846003006
10031947532846003006
No
Mycology and parasitology section, medical faculty, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
دانشگاه علوم پزشکی، دانشکده پزشکی گروه انگل شناسی
Esmaeil
qhahramani
اسمعیل
قهرمانی
ghahramani64@gmail.com
10031947532846003007
10031947532846003007
No
2. Environmental Health Research Center, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
2: مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.
erfan
babaei
عرفان
بابائی
erfan.babaei@ymail.com
10031947532846003008
10031947532846003008
Yes
Student Research Committee, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
دانشگاه علوم پزشکی کردستان